Met deze modules laat je zonnepanelen, warmtepomp en batterijen slim samenwerken

Zonnepanelen leggen
Kees Krick
10 april 2024
2 min

Zijn er in huis naast zonnepanelen en een warmtepomp ook andere apparaten, zoals een thuisbatterij, buffervat, of laadpaal? Dan is het belangrijk dat deze componenten slim samenwerken, zodat er altijd voldoende stroom, een behaaglijk warm huis en warm tapwater is. En dat tegen zo laag mogelijke kosten of zelfs helemaal gratis. Dat kan met een losse module.

Steeds meer warmtepompen zijn slim aan te sturen, zodat ze vooral aan de slag gaan zodra er gratis zonnestroom in overvloed is, of het tarief voor netstroom laag is. Maar wat nu als er extra componenten bijkomen, zoals een buffertank, thuisbatterij, of een laadpaal?

EMS

In die situaties komt een extern Energie Management Systeem (EMS) goed van pas. Dit wordt ook wel Home Energy Management System (HEMS) genoemd als het om woningen gaat en Commercial Energy Management System (CEMS) als het om bedrijven gaat. Al wordt doorgaans vooral de verzamelnaam EMS gebruikt.

Een EMS-module is een stukje hardware waarin slimme software zit en die als een energiemanager of energiedirigent kan optreden voor verschillende apparaten. Hierop kunnen niet alleen een omvormer en warmtepomp worden aangesloten, maar bijvoorbeeld ook een thuisbatterij, buffervat en de laadpaal van jouw klant.

Met als uiteindelijke doel al deze componenten zo efficiënt mogelijk te laten samenwerken, de belasting te stroomlijnen en de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Een losse module is merkonafhankelijk, al blijft het als installateur altijd belangrijk om op compatibiliteit te controleren.

EMS-modules

Een voorbeeld van een slimme energiemanagement module is de Lewiz. Een DIN-rail module die je in de meterkast installeert en die vervolgens alle aangesloten apparatuur monitort en aanstuurt. De Lewiz is merkonafhankelijk en werkt met open standaarden. Via een app stelt jouw klant zelf allerlei schema’s in om het energiebeheer helemaal naar eigen inzicht vorm te geven. Denk aan het optimaal verbruiken van de eigen zonnestroom, het voorkomen van pieken en het profiteren van de laagste tarieven bij een dynamisch energiecontract.

Een soortgelijke oplossing is de SolarGateway en die ook weer merkonafhankelijk is. Aan de SolarGatewayHOME zijn tot acht apparaten te koppelen. Dankzij de modulaire opbouw zijn bij de SolarGatewayPRO tot maar liefst 250 gekoppelde apparaten mogelijk. Aansturen kan zowel via Modbus TCP/IP als Modbus RTU en anders kan een apparaat altijd nog via een extern contact aan en weer uit worden geschakeld. Ook een EMS van Loxone maakt het mogelijk om verschillende soorten apparaten slim te koppelen.

Voor met name kantoorpanden van klein tot groot kun je bijvoorbeeld kijken naar SKD flow van Controlin, waarmee je ook alles los kunt monitoren om het energiemanagement te optimaliseren.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen