In hun studie `Thermal Environmental Conditions for Human Occupancy` onderzochten Kingma en Van Marken de stofwisseling van zestien vrouwen die allen gekleed waren in T-shirt met korte mouwen en joggingbroek. De vrouwen werkten het prettigst in een kantooromgeving waarin de temperatuur minstens 23,3 °C is maar liever nog wat warmer, tot zelfs 26,1 °C. Mannen vinden dat over het algemeen 3 graden te warm.
Warmteproductie
De oorzaak ligt in een verlaagde warmteproductie bij vrouwen. Deze ligt gemiddeld 20-35 procent lager dan bij mannen. Veel airco`s op de kantoren zijn ingesteld op de voorkeuren van mannen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat de thermostaat door vrouwen enkele graden hoger wordt gedraaid. Behalve tot irritaties op de werkvloer, leidt dit ook tot een hoger energiegebruik dan bij het ontwerp van de installatie is berekend.
De twee onderzoekers pleiten er dan ook voor om bij het ontwerp van een gebouw uit te gaan van de reële biologische waarden. Installatie-adviseurs hanteren nu tabellen voor verwarming en airconditioning. Deze tabellen zijn al meer dan vijftig jaar oud en opgesteld in een tijd dat er veel minder vrouwen werkten en ze zijn gebaseerd op 40-jarige mannen van 70 kg met zittend werk. Bovendien zijn er tegenwoordig veel meer mensen met overgewicht die hun warmte moeilijker kwijtraken.
Twijfels
ASHRAE heeft de nodige twijfels bij de interpretatie van de onderzoeksresultaten. Bjarne Olesen laat in een reactie weten dat vrouwen het graag iets warmer willen hebben op kantoor omdat ze wat luchtiger gekleed willen gaan als het zomers warm is. “Mannen houden daar doorgaans minder rekening mee en willen gekleed blijven in kostuum en stropdas. Het is dus vooral een zaak van kledingkeuze. Als we de normen zouden bijstellen, zouden de mannen wel weer eens kunnen gaan klagen.”
Toch vinden de onderzoekers een hogere temperatuur gewenst. Kingma: “Zo verlaag je het energiegebruik flink en wordt het er voor vrouwen veel prettiger op. Er zijn mooie technische oplossingen voor individuele klimaatregeling van werkplekken, bijvoorbeeld een onzichtbaar scherm van koele of warme lucht rond de werkplekken. Dit betekent dat de airco zomers minder hoeft te koelen en de kachel in de winter een standje lager kan.”