Het toverwoord in verlichtingsland is nog steeds led, en ook op Light + Building was overal led, led en nog eens led. Het overgrote deel van de exposanten liet mooie led-toepassingen zien. Soms echt nieuw, maar vaak een doorontwikkeling. Light + Building is vooral een heel brede beurs. Behalve alles op het gebied van verlichting zijn er ook allerlei producten, diensten en innovaties betreffende huis- en gebouwautomatisering en elektrotechniek.
Bioritme
Het internationale verlichtingsbedrijf Glamox, met een Nederlands kantoor in Numansdorp, presenteerde haar nieuwe lichtregelsystemen die gebouwen energiezuinig maken. Ze ontwikkelden onder andere Human Centric Lighting, kunstlicht dat de kwaliteit van daglicht benadert. Dat licht ondersteunt en beïnvloedt het bioritme waardoor mensen gezonder en productiever kunnen werken. ETAP toont zijn nieuwste generatie noodverlichting en lanceerde EasyDim2 waarmee gebruikers via hun smartphone het licht aansturen en instellen. Verder demonstreerde het bedrijf Light As A Service. Een dergelijke dienst waarbij licht wordt afgenomen, zagen we als Pay-per-lux al bij Philips.
Zigbee
Een van de grootste stands van de hele beurs werd gevuld door Ledvance. Het bedrijf is voornemens het grootste led-bedrijf van de wereld te worden, en is met de presentatie van de nieuwe serie led-armaturen flink op weg! Als allround led-verlichtingsbedrijf biedt Ledvance een breed assortiment voor zowel lichtprofessionals als consumenten. Onlangs kwam het bedrijf met 700 nieuwe led-armaturen en het streven is om dit jaar door te groeien naar een catalogus met ruim 2.700 producten. Ledvance introduceerde ook een aantal producten die via ZigBee aangestuurd kunnen worden. ZigBee is net als Bluetooth en Wi-Fi een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. ZigBee is heel geschikt voor het doorsturen van sensorgegevens en voor procesbesturing en -monitoring.
Internet of Things en LiFi
Schréder, fabrikant van onder andere sport- en straatverlichting, introduceerde een reeks decoratieve armaturen. Daarnaast liet het bedrijf een aantal innovatieve nieuwe typen led-lantaarns zien, voorzien van het Internet of Things controlesysteem Owlet. Speciale sensoren geven deze moderne lantaarns veel meer functionaliteiten. De armaturen gaan uit als er niemand in de buurt is en besparen zo energie. Maar de armaturen kunnen ook de omgevingstemperatuur registreren en vaststellen hoe het met de luchtkwaliteit en de aanwezigheid van geluid gesteld is. Een andere toepassing op lichtgebied werd door Philips Lighting naar voren gebracht. Het heet LiFi en geeft internettoegang via een led-armatuur. LiFi is veiliger dan WiFi omdat het licht niet door muren heen kan. De LiFi ledarmaturen van Philips hebben een ingebouwd modem dat het licht moduleert met snelheden die wij mensen niet kunnen waarnemen. Een usb-dongel registreert het licht wel en stuurt vervolgens met een internetsnelheid van 30 Mb/s gegevens naar het armatuur.
Nog meer nieuws
Natuurlijk was er nog veel meer nieuws. Legrand lanceerde op Light + Building `Works with Legrand`. Dat programma geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om hun api`s (application programming interfaces) te laten communiceren met Legrand-apparaten. Nedap kwam naar de beurs met nieuwe functionaliteiten voor haar lichtmanagementplatform Luxon. Een daarvan is de module Emergency Lighting. Organisatie kunnen daarmee makkelijker voldoen aan veiligheidsvoorschriften. De Luxon Switch-app is ook nieuw. De app geeft gebruikers meer flexibiliteit als een ingestelde verlichtingsmodus opeens toch niet voldoet. Er kan dan vlot geschakeld worden.
Beurs Elektrotechniek 2018
In november vindt Elektrotechniek 2018 plaats. Dé tweejaarlijkse vakbeurs waar de hele branche centraal staat. Elektrotechniek 2018 heeft een sterke focus op technologie, uitgewerkt naar drie thema`s: Open Source & Connectivity, Education & Development en Digital & Technology.
De beurs Elektrotechniek 2018 vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht van 6 tot en met 8 november 2018.