​Lichtdoorlatend beton heeft de toekomst

Hub Redactie
Hub Redactie
08 december 2016
1 min

Het betonnen bouwmateriaal heeft de naam Zospeum gekregen en beschikt over 30.000 optische vezels per vierkante meter. De isolatieverbinding en de optische vezels worden eerst in een mal geplaatst, daarna wordt het beton gestort. Dat wordt vervolgend gepolijst tot een glanzende, marmerachtige look. De vezels maken het mogelijk dat het licht van buiten naar binnen kan dringen, en andersom. Beton moet uiteraard sterk zijn om het gewicht van de gebouwen te kunnen dragen en ook daar hebben de ontwikkelaars aan gedacht. Ook is het beton isolerend gemaakt.

Viva la revolución

Van Delft Westerhof Architecten ziet veel mogelijkheden voor toekomstige architectonische gebouwen. Volgens hen staat de wereld daarom aan de vooravond van een nieuwe revolutie op het gebied van bouwen. Omdat het lichtdoorlatende beton beter isoleert dan glas, is het ook duurzamer. Daarnaast is er minder kunstlicht nodig om gebouwen van licht te voorzien en zal er minder energie nodig zijn gedurende de dag.

Massaproductie

Het beton is mede ontwikkelt met bouwbedrijf Hurks. Het eerste prototype is inmiddels al klaar en in de toekomst willen de beide partijen het nieuwe product op grote schaal gaan produceren.   

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen