Het hoofddoel van de circulaire economie is het behouden van het natuurlijke kapitaal van de aarde door verstandig gebruik en hergebruik. Door de economie anders in te richten, kunnen we overstappen van lineair naar circulair. Dat gaat de klimaatverandering tegen en put de hulpbronnen niet uit. Het heeft juist een positieve invloed op ons ecosysteem en kan voor een gezonde balans zorgen. Een van de manieren om tot een circulaire economie te komen, is dematerialisatie, ofwel het omzetten van producten in diensten.
Licht kopen
En dat is wat Philips heeft gedaan. Het ontstaan van hun dienst `Circular Lighting` is een mooi verhaal. De architect Thomas Rau van Architectenbureau RAU zei tegen Philips: “Ik heb in mijn bedrijf jaarlijks 1860 uur licht nodig van 500 lux.” Het hoe daarvan interesseerde Rau niet, het ging hem puur om het licht en dus niet om lampen, armaturen, etc.
Met het idee van `licht kopen` ging Philips aan de slag, en zo ontstond een model waarbij betaald wordt per lux. Pure dematerialisatie dus, want Philips blijft eigenaar van de `hardware` en de klant neemt licht af. Daarmee is de focus verschoven van bezit naar gebruik. Deze werkwijze maakt dat de leverancier van de dienst erbij gebaat is om een zo goed mogelijke prestatie te leveren. En daar profiteert de klant van. Duurzaamheid wordt als het ware nog eens extra geborgd. In het geval van Circular Lighting is Philips de hoofdaannemer. Zij installeert, beheert, en is eigenaar van de producten. Philips spreekt een contractperiode met de afnemer af en neemt na afloop daarvan de armaturen en besturingsapparatuur terug om ze opnieuw te gebruiken.
“In een circulaire economie gaan duurzaam ondernemen en economische groei hand in hand,” aldus Thomas Leenders, Manager Overheidsrelaties bij Philips Lighting. “Daarom bieden wij onze klanten circulaire verlichtingsoplossingen aan. We zijn er trots op dat we aanzienlijke energiebesparingen en een verhoogde levensduur kunnen realiseren.”
Schiphol en Bruynzeel
Er zijn al wat voorbeelden waar Circular Lighting succesvol is toegepast. Dat is bijvoorbeeld Lounge 2 van Schiphol airport Amsterdam, het gebied waar intercontinentale reizigers kunnen winkelen en ontspannen. De lounge wordt verlicht met duurzame leds in armaturen die eigendom blijven van Philips. Het principe past perfect bij de ambitie van Schiphol om de meest duurzame luchthaven ter wereld te worden. Schiphol is al goed op weg. De passagiers worden vervoerd in elektrische bussen en taxi`s. Verf en straatmeubilair zijn vervaardigd van biologische grondstoffen. En dit jaar gaat Schiphol helemaal over op het gebruik van groene stroom.
Een ander project waar Circular Lighting werd toegepast, is het magazijn van keukenfabrikant Bruynzeel. Die ruimte werd jaar in jaar uit 24/7 verlicht door ouderwetse tl-lampen. Met de nieuwe leds werd een besparing van zo`n 75% gehaald! De verwachting is dat de lineaire economie in de komende jaren zal verschuiven naar een circulaire economie. En dat er op allerlei terreinen producten worden aangeboden als dienst. Circular Lighting is alvast een succes en kan als geslaagde businesscase gezien worden.