Leerlingenroute: worstjes en emmers

Hub Redactie
Hub Redactie
07 februari 2019
3 min

Kevin van 14 zit op een VMBO in Rotterdam en doet het profiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI). `Het is leuk om hier rond te kijken en te zien wat de bouw allemaal inhoudt, maar ik weet al wat ik wil gaan doen: interieurbouw. Vooral met hout kun je mooie dingen maken, en het ruikt lekker.` Kevin is een van de vele scholieren die aan de leerlingenroute deelnemen. Die route is speciaal samengesteld voor VMBO scholieren en MBO studenten. Op maandag en dinsdag  volgen in totaal zo`n vijfduizend jongeren de route die langs tien stands gaat. Bij iedere stand hoort een vraag of opdracht. Door alle tien exposanten te bezoeken, krijgen ze een mooie dwarsdoorsnede van de branche te zien: van gevelbekleding tot sloopwerk tot tekensoftware. 

Metselen 

Een van de vragen leidt de scholieren naar de ruimte die tussen de hallen 7 en 12 in ligt. Daar staat exposant KNB, voluit Vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek. Er liggen stapels stenen, troffels en er staan cementkuipen. De vraag daar luidt: `Wat is de levensduur van een metselbaksteen?` Geen gesneden koek voor de gemiddelde scholier want de antwoorden lopen uiteen van tien jaar tot honderd en zelfs zeshonderd jaar. Bij de stand van de vereniging KNB vindt op woensdag en donderdag de tweede voorronde van het NK metselen plaats. Vijf jonge metselaars nemen het tegen elkaar op met als inzet een plaats in de landelijke finale. De voorronde trekt gewoonlijk een groot aantal bezoekers. Ouders, medeleerlingen en begeleiders vanuit school komen de kandidaten aanmoedigen. `Een mooi stukje promotie voor ons vak`, zegt een voorbijganger die zelf een metselaar blijkt te zijn. 

Zagen

De route gaat verder langs het Glasplein, het Hang- en Sluitwerk Paviljoen, en verschillende exposanten waaronder Festool. Daar is het een drukte van belang. Er wordt een nieuwe veilige zaagtafel gedemonstreerd door te proberen er een knakworstje (`dat lijkt toch net op een vinger?`) mee door te zagen. Zodra het zaagblad het worstje raakt, stopt de machine. WOW, klinkt het uit de omstanders. `Je ziet een schrammetje; pleister erop en klaar`, zegt de Festool-man achter de zaag. De vraag luidt: `Hoe heet de technologie van de meest veilige tafelcirkelzaag van Festool?` `Makkelijk zat`, zegt een van de scholieren, `dat is SawStop`. 

Gadgets verzamelen

In het beurscafé kunnen de jongeren in de Cobouwstand onder andere spijkerbroekhangen.  Dat blijkt nog niet mee te vallen. Stoere scholieren nemen het tegen elkaar op, maar de meesten laten de pijpen binnen een minuut alweer los. Na de strijd gaan ze samen op de foto. Behalve die foto gaan ze straks met meer aandenkens de bus weer in. De meeste scholieren zijn namelijk te herkennen aan alle gadgets die ze in de loop van hun beursbezoek verzameld hebben. Feloranje bouwemmers, mutsen en tassen, die ze ongetwijfeld volgestopt hebben met snoep, potloden, pennen en rolmaten. En wie weet hebben ze hier en daar ook nog een  brochure meegenomen. De sfeer is in elk geval goed en voor alle VMBO`ers die nog geen beroepskeuze hebben gemaakt, zou deze dag ze wel eens richting de bouw geduwd kunnen hebben. En dat was nou precies de bedoeling.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen