In de meeste gevallen wordt zonne-energie opgewekt vanaf het dak. Een prima oplossing, maar er zijn meer mogelijkheden. Zonneglas is hiervan een voorbeeld. Hoewel zonneglas al een tijdje bestaat, wordt het nog niet op grote schaal toegepast. Wellicht dat daar verandering in komt nu het Amerikaanse New Energy Technologies de terugverdientijd behoorlijk heeft teruggeschroefd. Het bedrijf claimt een terugverdientijd van minder dan een jaar; iets waar volgens New Energy Technologies geen enkel ander bedrijf aan kan tippen.
Flinterdunne zonnecellen
De Amerikaanse firma ontwikkelde de SolarWindow. Deze doorzichtige vorm van zonneglas bestaat uit heel kleine, organische zonnecellen die samen een flinterdunne laag vormen. Deze laag – die nog dunner is dan mensenhaar – is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Zo bevat het zonneglas een transparante coating, die ervoor zorgt dat de elektriciteit veilig kan worden opgewekt en bevat het chemicaliën, die ervoor zorgen dat de lichtenergie geabsorbeerd kan worden. Door deze zonnecellen vervolgens op het raam te spuiten, fungeert de ruit als zonnepaneel.
Direct zonlicht overbodig
Volgens New Energy Technologies levert zonneglas op deze manier 2 tot 4 keer meer energiebesparing per jaar op dan zonnepanelen op het dak. Daarnaast kan er van alle vier de kanten van het pand zonne-energie worden opgewekt, wat direct zonlicht overbodig maakt. Zonlicht is trouwens helemaal geen belangrijkste vereiste, aangezien SolarWindow ook ’s nachts energie opwekt.