Het onafhankelijke testhuis geeft certificaten uit voor de veiligheid en de prestatie van producten. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken koppelde deze zomer aan de installatie warmtepompen een extra geluidseis. Buitenshuis mag het apparaat straks maximaal 40 decibel produceren op de erfgrens met de buren. Nu produceren warmtepompen tussen de 53 en 74 decibel. Het is met name de luchtwarmtepomp waarover geklaagd wordt. Kiwa test al jaren met name cv-ketels en elektrische apparaten. Deze maand opent de keuringsorganisatie in Apeldoorn zijn zesde testfaciliteit voor warmtepompen. Tot een jaar geleden had Kiwa er daar slechts één van.
Geluidsbronnen
Een lucht/waterwarmtepomp heeft twee belangrijke geluidsbronnen, de compressor en in mindere mate de ventilator. Bij een lucht/waterwarmtepomp en een ventilatiewarmtepomp veroorzaakt de ventilator van de warmtepomp het meeste geluid. Wanneer het buitendeel van warmtepomp op de gevel is bevestigd, kan dit voor contactgeluid zorgen in de verblijfsruimten binnen indien geen juiste bevestiging is aangebracht. Objecten en gebouwen in de omgeving van het buitendeel kunnen het geluid reflecteren waardoor het harder klinkt.
Minister Ollongren wil de nieuwe geluidseisen invoeren in juli 2020, tegelijkertijd met nieuwe duurzame bouweisen, de Beng-normen. Branchevereniging de Dutch Heat Pump Association hoopt dat de minister de norm alsnog versoepelt. Een van de veel toegepaste alternatieven voor de gasgestookte cv-ketel is de lucht/waterwarmtepomp. Maar de buitenunit wil nog wel eens voor geluidsoverlast zorgen. In veel gevallen is die hinder goed te voorkomen, zeggen de leveranciers. Bijvoorbeeld met een overgedimensioneerd systeem, een doordachte opstelling van de techniek of de juiste regeling.
Locatie buitendeel
Met een goed doordachte keus over de locatie van het buitendeel ligt zeker voor grondgebonden woningen meestal een heel acceptabele oplossing binnen bereik, zeggen leveranciers. Bij dat type woningen is er vaak ook een berging achter in de tuin waarin of waartegen het buitendeel kan worden geplaatst. Lastiger wordt het bij de gestapelde bouw. Een balkonnetje waar de bewoner nauwelijks twee stoelen kwijt kan, is echt geen plek voor de opstelling van een buitendeel. Dan moet je eigenlijk al naar het dak.
Naast overdimensionering en juiste keuzes bij het plaatsen van het buitendeel is er nog een derde mogelijkheid om de geluidshinder op een aanvaardbaar niveau te houden: de capaciteit afstemmen op de situatie. Buiten is het in de nacht stiller en daarom zijn buitenunits van lucht/water warmtepompen relatief beter hoorbaar. Fabrikanten kunnen hun producten een capaciteits- of tijdssturing meegeven. Veel fabrikanten bieden al die optie, onder andere Itho Daalderop op de HP-S serie en ook Nibe hebben een ‘silent-mode` in de regeling opgenomen. Deze zorgt ervoor zorgt dat de warmtepomp in de nacht minder hard draait en dus minder geluid maakt. De periode dat hij stiller moet zijn is programmeerbaar. Het is overigens wel zo dat in deze `silent-mode` de warmtepomp minder warmte en warm tapwater kan produceren, maar dat is ’s nachts meestal geen probleem.
Een laatste optie is het aanbrengen van een geluidsreducerende omkasting voor de buitenenunits van lucht/waterwarmtepompen. Merford heeft zich op deze markt gestort en claimt zo ongeveer voor alle vrijstaande buitenunits, dus niet voor units die aan de wand bevestigd worden, een passende oplossing te hebben.