Kijk die plantenwand!

Hub Redactie
Hub Redactie
12 augustus 2019
2 min

Een klimop, wingerd of andere klimplant kan een gevel groen maken. De plant staat dan gewoon op de grond, in de aarde en de groeihoogte is beperkt. Een verticale tuin gaat een stap verder dan een groene gevel en bestaat uit modules of panelen met beplanting erin. De eenheden met planten worden aan de gevel bevestigd, of ze vormen (deels) de gevel en maken dan dus deel uit van de constructie van het gebouw. Er zijn voorbeelden van gebouwen met verticale tuinen tot op grote hoogte. De planten groeien over het algemeen op substraat of steenwol, maar er zijn verschillende systemen op de markt, in verschillende vormen en gemaakt van verschillende materialen. Bewateren is voor de planten van levensbelang, maar er mag natuurlijk geen vocht in de gevel dringen.

Biodiversiteit

Bij het creëren van een plantenwand komt het nodige kijken, maar het resultaat is zonder uitzondering natuurlijk, fris en innovatief. Verticaal groen kan zowel binnen als buiten. Een groene binnenwand is goed voor het binnenklimaat. Uit stedenbouwkundig oogpunt hebben verticale tuinen als buitengevel, naast de esthetiek ervan, meerdere pluspunten. Zo vangt een groene gevel regenwater op, zodat het riool minder te verwerken krijgt. Planten zuiveren de lucht, koelen de omgeving af omdat ze vocht verdampen, en ze zorgen voor biodiversiteit. En hoe meer verschillende soorten planten, hoe meer verschillende insecten daar op af komen. Bouwfysisch gezien heeft een groene wand ook een isolerende en een geluiddempende werking. Zeker als er in een stedelijke omgeving maar weinig groen is, zorgt zo`n begroeide gevel voor een stukje natuur en draagt bij aan het welbevinden van mensen. Architecten hebben met deze optie een nieuwe mogelijkheid om een gebouw een eigen uitstraling te geven. Een plantenwand als buitengevel vangt volop daglicht en zon op en dat is goed voor de groei.

Verticaal tuinieren

Een verticale tuin wordt over het algemeen aangelegd door een gespecialiseerd bedrijf, vaak in samenspraak met een architect en aannemer. Het bedrijf kiest afhankelijk van de locatie en ligging de beplanting zorgvuldig uit en stelt het juiste substraatmengsel samen. Na de aanleg is het werk aan de gevel niet klaar, want er is regelmatig onderhoud nodig. Dit verticale tuinieren moet gebeuren om te checken of de planten goed groeien, of het watergeefsysteem goed werkt en om dode platen te vervangen zodat er geen gat in de plantenwand valt. In het hele bouwproces worden de planten pas op het allerlaatste moment aan/in de gevel geplaatst. Ben je betrokken bij de bouw van een gebouw dat een verticale tuin krijgt, of misschien wel meerdere groene gevels? Ga dan nog eens kijken na de oplevering, als de planten hun definitieve plek hebben gekregen. Het is de moeite waard! Het gebouw zal absoluut een andere uitstraling hebben dan toen er nog aan gewerkt werd.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen