Maar wie kan dit en … wie doet dit in de praktijk? Afgemeten aan de reacties en signalen die ik de laatste tijd ontvang, lijkt het dat iedereen die bij Gamma wat verf uit de schappen kan halen, tegenwoordig dit soort specialistische behandelingen uitvoert. Als je filters kunt wisselen, kun je ook een coating professioneel aanbrengen, zo luidt het devies. Steeds meer “beroepsgenoten” pretenderen dit en voeren dit soort specialistische werkzaamheden uit voor hun klanten. En die klanten? Die merken vooralsnog niets en zien van buiten een fraaie lak. Maar – zoals wel vaker, denkt u maar eens aan die knappe dame die u ooit tegenkwam – gaat het om de binnenkant, in dit verband om de beschermende werking van de coating op de warmtewisselaar.
En die laat (te)vaak te wensen over, ervaren wij. Regelmatig voeren wij controles en inspecties uit bij bedrijven naar het onderhoud van klimaatinstallaties en naar de prestaties van warmtewisselaars. Van het resultaat schrikken we. Vaak blijkt er een kwaliteitsarme coating te zijn gebruikt, waarbij de behandeling bovendien niet volledig is uitgevoerd – maar slechts voor de helft of nog minder – en dan uitsluitend aan de buitenkant. Daar gaat uw “return on investment”
Een coating is niet zomaar een deklaag. Net zo min als dat een behandeling geen kwestie is van een half uurtje spuiten. Zowel product als procedé is het resultaat van jarenlang onderzoek, van continue innovatie en ontwikkeling. Deze uitgangspunten verdienen het om serieus genomen te worden, omdat ze optimale bescherming bieden en tot een duurzaam resultaat leiden. Want laten we dat in deze crisistijd niet vergeten: ook coatings kunnen duurzaam zijn. Neem de recente ontwikkeling van watergedragen coatings voor luchtbehandelingskasten en de daarin aanwezige warmtewisselaars. Een uitstekend en milieuvriendelijk alternatief, met dezelfde bescherming en prestaties als de bestaande coatings. Waar u deze kunt krijgen? Niet bij de Gamma…