Isolatie onmisbaar bij luchtdicht bouwen

Hub Redactie
Hub Redactie
25 juli 2017
3 min

“Huurwoningen kunnen door kleine aanpassingen verbeterd worden, zodat bewoners weer tevreden huurders worden”, laat Den Braven weten. Luchtdicht renoveren is volgens het bedrijf de oplossing. In de media duiken verhalen op dat huurders klagen over de staat de woning waarin ze wonen. Daarbij wordt er voornamelijk geklaagd over isolatie waardoor het in de wintermaanden te kou is en er ook geluidsoverlast plaatsvindt. “Woningen kunnen door kleine aanpassingen eenvoudig verbeterd worden, luchtdicht renoveren is de oplossing. Dat is niet ingrijpend, leidt tot wooncomfort en is bovendien een energiezuinige keuze”, legt Marco van Haren, Commercieel Technisch Adviseur bij Den Braven uit. Het bedrijf kiest daarbij bewust om een woning luchtdicht te maken. “Luchtdichting voorkomt dat warme lucht vanuit het gebouw door aansluitvoegen naar buiten gaat. Als de afdichting aan de binnenzijde luchtdicht is,  voorkom je dat koude buitenlucht vrije toegang heeft naar de vertrekken binnen en warme lucht ongecontroleerd kan ontsnappen naar buiten.” Daarbij wordt de spouwconstructie qua druk vereffend.

Condensatie in de woning

Om condensatie te voorkomen, is thermische isolatie of warmte-isolatie essentieel. Deze isolatie moet ervoor zorgen dat door de gehele constructie een evenredige hoeveelheid isolatie (isotherme) aanwezig is. “Condensatie ontstaat doordat de thermische waarde (warmte) van de afdichting tussen aangrenzende bouwdelen niet gelijk is. Indien de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur ontstaat er energietransport door de schil van een gebouw (muur, dak, vloer).” De verloren energie moet weer worden toegevoegd om de temperatuur in de woning gelijk te houden. Bij een doorsnee woning, die minder goed geïsoleerd is, gaat 75 procent van het totale energieverbruik naar verwarmen. “Indien de thermische waarde van de afdichting minimaal gelijk is aan die van de aangrenzende bouwdelen, zal de isotherme niet naar binnen verplaatst worden en blijft een verhoogd risico op condensatie uit. Of komt deze juist verder naar buiten te liggen in de constructie.” Isolatie wordt voornamelijk toegepast om het wooncomfort te verhogen en energie te besparen.

Vocht en geluidsoverlast

Het besparen van energie voorkomt alleen nog niet direct vocht in de woning of geluidsoverlast. Daarom moet een voeg zo goed mogelijk functioneren. Het weren van waterbelasting is daarbij essentieel. Mocht er, bijvoorbeeld door onzorgvuldige uitvoering, als nog vocht in de woning komen, dan moet deze worden afgevoerd. “De waterkerende laag aan de buitenzijde dient slagregendicht te zijn. Daarnaast moet de voeg van binnenuit nog wel kunnen blijven `ademen`. Met slagregendichting voorkom je overvloedige waterbelasting in de constructie.” Op het gebied van geluidsisolatie werkt geluidsisolerende afdichting goed. Deze isolatie snijdt vaak direct aan twee kanten doordat het ook zorgt voor thermische isolatie.    

Ventilatie-oplossingen

Om lekker in een huis te kunnen wonen, is ventilatie essentieel. Bewoners verhogen de temperatuur en luchtvochtigheid. Isoleren is belangrijk, maar zonder ventileren gaat het comfort achteruit. “Om verontreinigde lucht, vocht en warmte af te voeren en verse lucht en koude of warmte toe te voeren.” Den Braven raadt voor dat probleem een wtw-installatie, mechanische ventilatiesystemen of natuurlijke ventilatie aan.

Basis van duurzaam luchtdicht bouwen:

  • Zorg dat kieren, naden en scheuren 100% afgedicht zijn
  • De luchtdichting moet een doorlopende lijn zijn
  • De thermische isolatie moet een doorlopende lijn zijn tussen bijvoorbeeld het isolatiemateriaal en de kozijnaansluiting
  • Zorg voor de juiste ventilatie en voorkom infiltratie • De slagregenkering moet een doorlopende lijn zijn
  • Producten toegepast in het binnenspouwblad moeten altijd luchtdichter zijn dan de producten die buiten worden toegepast

Assortiment

Voor het luchtdicht bouwen heeft Den Braven een uitgebreid assortiment om te kunnen voldoen aan de huidige bouwregelgeving, zowel bij nieuwbouw als renovatieprojecten.

Dit assortiment bestaat uit:

  • Compressieband – geïmpregneerde voegband op rol in verschillende typen
  • Folie – zelfklevende membranen op rol die gevelelementen en draagconstructies lucht- en dampdicht verbinden
  • EPDM band – band op rol om voegen, naden en aansluitingen lucht-, wind- en waterdicht te maken
  • Polyurethaanschuim – luchtdicht, elastisch en isolerend schuim in verschillende soorten
  • Kit – hybride afdichtingskitten voor diverse toepassingen

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen