INTERVIEW: De WorldSkills van Mattijn Stegeman

Hub Redactie
Hub Redactie
18 september 2015
3 min

Elke twee jaar vinden ergens in de wereld de WorldSkills plaats: beroepenwedstrijden voor mbo`ers op allerlei gebieden. De afgelopen twee edities vonden dicht bij huis plaats: in 2011 in Londen en in 2013 in Leipzig. Ditmaal speelde het zich op een ander continent af, namelijk in Zuid-Amerika. In São Paulo, Brazilië om precies te zijn. Voor Nederland reisden er 35 kandidaten af om zich van 11 tot en met 16 augustus te meten met de wereldtop.

De opdracht

Mattijn Stegeman (22 jaar) uit Vaassen werkt bij Van Lente Systeemintegratie in Deventer. Hij deed mee in het beroepenveld Industrial Design, een specialisatie binnen elektrotechniek. Mattijn heeft zich twee jaar lang voorbereid op de WorldSkills. Overdag werken en `s avonds trainen in een zelfgemaakte `oefenruimte`, in een hoek van een kippenschuur.

Paul Christenhusz, praktijkopleider bij Van Lente, begeleidde Mattijn vanuit het bedrijf. “Mattijn moest een schakelkast met PCL bouwen. In die kast moesten alle soorten kabels worden ondergebracht die je in ons vak kunt tegenkomen. Dat zijn er nogal wat! En dat natuurlijk onder een enorme tijdsdruk, slechts 24 wedstrijduren. We hebben hier op de zaak geoefend en Mattijn is er elke avond thuis mee bezig geweest. In het begin deed hij over het bouwen van de kast alleen al 16 uur. Vlak voor de wedstrijd zette hij er twee in elkaar in 4 uur.”

Gigantisch groot

Mattijn en Paul waren allebei enorm onder de indruk van de omvang van de WorldSkills. Er waren 1186 kandidaten uit 59 verschillende landen die in 50 beroepen tegen elkaar uitkwamen. Mattijn was in São Paulo vooral met zijn eigen opdracht bezig. Paul had wel tijd om af en toe een rondje door de hallen te maken. “Ik heb heel wat meters gemaakt en van alles gezien: kappers, timmermannen, schoonmakers, lassers, verpleegkundigen, hoveniers…”
Mattijn werd uiteindelijk gedeeld zestiende in zijn vakgebied. “In de eerste drie dagen ging ik als een speer”, zegt hij. “Maar bij het programmeren verloor ik punten. Jammer genoeg kwam ik tekort voor de titel excellent vakmanschap. Maar ik ben tevreden, hoor.”

Doorzettingsvermogen en discipline

En nu, terug in Nederland en `gewoon` weer aan het werk. “Best gek om die druk niet meer te hebben”, zegt Mattijn. “Twee jaar lang was het trainen, trainen en nog eens trainen, alle uren buiten het werk gingen eraan op. Ik ben gestopt met sporten, ik zag mijn vriendin veel minder vaak. Ik was echt dag en nacht met de WorldSkills bezig.”

De deelname aan de WorldSkills heeft Mattijn veel opgeleverd. Paul: “Hij kan ongelofelijk trots zijn op zichzelf. Hij heeft laten zien dat hij technisch heel veel in huis heeft, maar ook qua persoonlijkheid. Je hebt zoveel doorzettingsvermogen en discipline nodig, ik heb diep respect voor zijn inzet en zijn uiteindelijke prestatie. Ik hoop dat we hem nog lang voor Van Lente kunnen behouden, maar in principe ligt de wereld natuurlijk open voor een jongen met zoveel kennis en talent.”

Mattijn voegt eraan toe: “Voorlopig heb ik het hier prima naar mijn zin. Dit jaar ga ik een beetje rustig aan doen en volgend jaar ga ik verder met studeren: HBO elektrotechniek. Dat zat al wel een tijd in mijn achterhoofd, maar nu weet ik dat ik het kan en bovendien heb ik er de tijd voor. Wat ik later wil gaan doen, weet ik nog niet precies. Misschien iets met programmeren. Eerst maar eens die opleiding doen, dan zie ik wel weer verder.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen