Bij het begrip `Internet of Things` rijst al snel de vraag op om welke `dingen` het dan gaat. Het antwoord op deze vraag is veelomvattend. De `dingen` zijn allereerst in te delen in sectoren: home tech bijvoorbeeld, maar ook transport, technologie in de gezondheidszorg, gebouwen, wearables en de bebouwde omgeving. Op al deze fronten zijn dingen te vinden die deel uit kunnen maken van het Internet of Things.
Denk bij home tech aan zaken als thermostaten en beveiligingscamera`s, bij transport aan navigatiesystemen en geautomatiseerde voertuigen en bij gezondheidszorg aan lichaamsimplantaten en hartslagmonitoring. Gebouwen kunnen met onder meer hun airco- en ventilatiesystemen aansluiting vinden op het Internet of Things. Bij wearables valt te denken aan speciale horloges, motion trackers en sportsokken die in contact staan met internet. In de bebouwde omgeving bieden onder andere verkeerslichten, afvalsystemen en straatverlichting mogelijkheden voor connectie met het internet.
Dit is slechts een minimale opsomming van alle mogelijke `things` die we aan kunnen sluiten op het wereldwijde web: de mogelijkheden zijn eindeloos. Het interessante van het Internet of Things is dat het leidt tot verrassende nieuwe koppelingen tussen bestaande diensten, technologieën en applicaties. Dit biedt weer ruimte voor creatieve oplossingen én nieuwe inkomstenbronnen.
Booming business
Internet of Things lijkt de volgende technologische mega-trend te worden. Met andere woorden: een trend die de manier waarop we leven en werken ingrijpend gaat veranderen. Het gaat daarbij om een explosieve ontwikkeling: waar er momenteel bijvoorbeeld 23 miljoen auto`s connected zijn, zullen dat er volgens verwachting in 2020 maar liefst 253 miljoen zijn. Nu zijn er ruim 7 biljoen connected things, in 2020 zijn dat er hoogstwaarschijnlijk 26 biljoen. Zaken als goedkope sensoren, betaalbare bandbreedte, smartphones en vrijwel overal aanwezige mogelijkheden tot draadloos verbinden dragen bij aan de opkomst van Internet of Things.
Nieuwe uitdagingen
Hoewel er al vele spelers actief zijn in de wereld van het Internet of Things, biedt de nieuwe verbondenheid nog wel de nodige uitdagingen. Zo zijn er organisaties die voorop lopen in de vernieuwing en die hun voorsprong te gelde maken, maar er zijn net zo goed bedrijven die de boot missen. Ook brengt Internet of Things uitdagingen mee als het gaat om privacy, bescherming tegen hacking, et cetera.
Ondanks deze uitdagingen, die inherent zijn aan de opkomst van een nieuwe technologie, zijn de vooruitzichten beslist veelbelovend. Voor de elektrotechnische installatiebranche is het dan ook zaak de ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things op de voet te volgen. Of het nu gaat om connected cars, connected buildings of connected homes, voor de installateur biedt de onderlinge verbondenheid van de toekomst volop mogelijkheden.