Coöperatieve ondernemingen hebben ook een “één lid, één stem” systeem, dat ervoor zorgt dat de beslissingsmacht gelijk worden verdeeld onder hun leden. Coöperaties richten op de behoeften van hun leden en van de gemeenschappen waarin ze actief zijn, in plaats van op financieel rendement alleen.
Op deze Internationale Dag van de Coöperatieven, vieren we hoe we met coöperaties een betere wereld bouwen, door het bevorderen van duurzame ontwikkeling, sociale integratie en betekenisvol werk. Coöperaties geven burgers de kracht van een bedrijf en versterken gemeenschappen. Ze bevorderen voedselveiligheid en verbeteren de kansen voor kleine landbouwproducenten en decentrale energie voor en door burgers. Ze zijn beter afgestemd op lokale behoeften en beter in staat om te dienen als motoren van de lokale groei. Door bundeling van middelen en kennis, verbeteren ze toegang tot informatie en lobby, financiën en technologie. En hun onderliggende waarden van zelfhulp, gelijkheid en solidariteit bieden een kompas in moeilijke economische tijden.
Coöperaties zijn ook essentieel voor de ondersteuning van inheemse gemeenschappen, en in het aanbieden van productieve kansen op werk voor vrouwen, jongeren, personen met een handicap, ouderen en anderen die in hun samenleving worden gediscrimineerd en gemarginaliseerd.
Economische crisis
De wereldwijde financiële en economische crisis toont de veerkracht van alternatieve financiële instellingen zoals coöperatieve banken en kredietinstellingen. Op de Internationale Dag van de Coöperatieven, worden alle belanghebbenden aangemoedigd om door te gaan met het opbouwen van bewustzijn en een beleid om overal coöperaties te versterken. Door bij te dragen aan de menselijke waardigheid en de mondiale solidariteit, bouwt men met coöperaties aan een betere wereld.