De klimaat- en sanitaire installaties werden verzorgd door Heinen & Hopman Installaties. Het installatiebedrijf stelde verschillende nieuwe energiezuinige technieken voor, zoals een custom-built warmteterugwinningssysteem op de koeltechniek. De restwarmte van de koeltechniek wordt daardoor hergebruikt; bijvoorbeeld in de vloerverwarming en voor het ontdooien van producten. Het gebouw is zo goed als energieneutraal. Niet voor niets werd het project genomineerd voor de Techniek Nederland Innovatie Award.
Verschillende processen
In de nieuwe visrokerij vinden heel wat processen plaats, zoals koelen, verwarmen, ventileren, spoelen, bevriezen en ontdooien. Het is zaak dat dat allemaal zo duurzaam mogelijk gebeurt. Er gelden hoge milieu- en kwaliteitsstandaarden in de voedselindustrie, en zowel consumenten als supermarkten stellen hoge eisen aan de producten. Koelewijn zelf wil een voorloper zijn als het gaat om voedselveiligheid en duurzaam gebruik van grondstoffen en energie. Dat stelt vanzelfsprekend ook bepaalde eisen aan de installaties.
Bronwatersysteem
Installatiebedrijf Heinen & Hopman pakte het werk integraal aan en leverde zo een unieke installatie. Om te beginnen werden er vijfhonderd zonnepanelen op het bedrijfspand gelegd. Ze wekken genoeg stroom op om in de elektriciteitsvraag van onder andere de koelinstallatie te voorzien.
De warme lucht in de productieruimte wordt afgekoeld door middel van een koelcentrale, die zelf ook warmte afgeeft. In plaats van die warmte ongebruikt naar buiten te blazen, kan die met behulp van een warmtewisselaar hergebruikt worden.
Een andere mooie oplossing is dat er een bronwatersysteem is aangelegd. Het gebruik van kostbaar drinkwater is daarmee voor een heel groot deel teruggedrongen. Processen zoals het schoonspoelen van de vis en de ruimtes, en het ontdooien van producten kunnen uitstekend worden gedaan met bronwater. Om dat te realiseren is naast het pand een bron geboord. Het grondwater wordt door een pompunit omhoog gepompt en opgeslagen in een buffervat. Daarin wordt het op de juiste temperatuur gebracht om het vervolgens te gebruiken om te spoelen of om te ontdooien.
Houtsnippers
Voor de klimaatbeheersing werd een duurzame elektrische lucht-luchtwarmtepomp geïnstalleerd. Toch heeft Koelewijn ook gas nodig. Niet om het gebouw te verwarmen, maar om de vis te kunnen roken. De traditionele rookkasten met daaronder een houtvuur zijn verleden tijd. Tegenwoordig is het rookproces geautomatiseerd. De vis gaat in rooktunnels waarin houtsnippers worden verbrand door middel van gasbranders. De moderne rooktunnels zijn zeer efficiënt. Zowel het gasverbruik als de CO2-uitstoot zijn sterk gereduceerd in vergelijking met de vorige installatie. De rokerij is voorzien van een eigentijds balansventilatiesysteem zodat het werkklimaat voor de medewerkers aangenaam is.
Zeilscheepjes en klederdracht
Al met al is deze nieuwe rokerij een sprong vooruit als het gaat om duurzaamheid, en de installaties spelen daarin een grote rol. Directeur Tybald de Harder van installatiebedrijf Heinen & Hopman kijkt tevreden op het project terug. `Het is mooi dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan de duurzame ambitie van Koelewijn. Het was een project dat voor de buitenwereld tot de verbeelding sprak, want vis roken is natuurlijk een eeuwenoud ambacht. Koelewijn heeft op zijn website nog filmpjes staan van hoe het vroeger ging, met zeilscheepjes en vrouwen in klederdracht die de vis verwerkten. Dat is een wereld van verschil met de moderne hal die er nu staat. Koelewijn vaart er zonder twijfel wel bij; ze onderscheiden zich nu op het punt van duurzaamheid, tot grote tevredenheid van hun klanten.`