VR en AR zullen een steeds belangrijkere positie in het bouwproces gaan innemen, zo vermoedt Stabiplan. Want behalve voor productpresentaties biedt de technologie ook uitgelezen mogelijkheden voor beheer op afstand middels een monteur op locatie met AR bril en een expert op kantoor. ‘Voor velen nu nog toekomstmuziek, maar als producten in bouwprojecten voorzien zijn van de juiste data voor het Bouw Informatie Model (BIM), is veel mogelijk.’
Meer dan een ontwerpmodule
BIM is een intelligent, op modellen gebaseerd concept dat inzicht biedt voor het sneller, economischer en duurzamer creëren en beheren van bouwprojecten. Niettemin is BIM voor veel partijen nog steeds weinig meer dan het gezamenlijk inloggen in ontwerpsoftware. Bimmen wordt door velen nog gezien als een handige manier van ontwerpen om uitvoeringsfouten en faalkosten drastisch terug te brengen. De ontwerpmodule die feitelijk slechts een onderdeel is van BIM, is voor velen bepalend voor het beeld van BIM. Maar BIM is veel meer en het gezaghebbende softwarebedrijf merkt op dat dat besef dat onder installateurs groeit.
Anno 2018 zijn er meer mogelijkheden dan ooit te voren om BIM-modellen met actuele informatie te verrijken. Daarbij kan worden gedacht aan het werken met pointcloud: door middel van het uitvoeren van een 3D-laserscan kan op de bouwplaats een `puntenwolk` worden gemaakt. Deze scan bevat alle accurate 3D-afmetingen van de bouwlocatie. Deze gegevens kunnen als basis worden gebruikt voor het BIM-model in bijvoorbeeld Revit. Dit biedt met name uitkomst bij complexe projecten waarbij het lastig (of zelfs gevaarlijk) is om projectdelen handmatig te meten. Het is een veelbelovende technologie voor het opleveren van accurate BIM-modellen.
Scan van veevoederfabriek
Een bureau dat hier een specialisme van heeft gemaakt is PelserHartman. Zo heeft het bureau kortgeleden een 3D scan gemaakt van het fabrieksterrein van de oude veevoederfabriek Brokking aan de rivier de Zaan. De fabrieksgebouwen dateren uit de jaren dertig van de vorige eeuw en staan sinds 2000 leeg, maar worden omgebouwd tot wooncomplex.
In het 3D scantraject heeft PelserHartman zowel de binnen- als de buitenkant van het fabriekscomplex gescand. Op basis van deze scan wordt een BIM-model gemaakt met alle mogelijke informatie waarop de plannen van de bouw gebaseerd kunnen worden. In de voorbereiding van de scan stuitte de specialist echter op een praktisch probleem. De gevel van de fabriekspanden ligt direct aan de rivier de Zaan. Dit maakte het onmogelijk om op een goede manier het terrein en pand accuraat zoals gebruikelijk met een terrestrial scanner vanaf posities op de grond in te scannen. Als oplossing werd daarom een drone met fotocamera ingezet. Hierdoor konden meet-data worden vergaard van de lastig bereikbare geveldelen boven het water. De drone vloog op een afstand van ongeveer 7 meter van de gevel en maakt foto`s van het gebouw. Door middel van fotogrammetrie kunnen later deze foto`s worden verwerkt tot pointclouds.