​Installateurs ongerust over schade aan zonnepanelen

Hub Redactie
Hub Redactie
18 juli 2016
2 min

Solar Tester: “De hagelbuien die in de avond van 23 juni over het noorden van Limburg en oosten van Brabant trokken, hebben veel meer schade aan zonnepanelen aangericht dan met het blote oog is te zien.” In een mobiele testlab zijn zonnepanelen uit het getroffen gebied onderzocht waaruit blijkt dat ook zonnepanelen die op het eerste oog niet beschadig zijn toch schade laten zien wat het rendement aanzienlijk aantast.

Ongerust

Veel installateurs laten weten, al dan niet namens consumenten, ongerust te zijn over de schade van de panelen. De vraag komt daarbij of onzichtbare schade wel door de verzekeraar worden gedekt. Volgens Elbert-Jan Achterberg, oprichter van Solar Tester, zijn alle zonnepanelen die door grote hagelstenen zijn getroffen waarschijnlijk kapot, ook als er niets aan te zien is. “Zonnepanelen zijn niet ontworpen om dergelijke hagelbuien te doorstaan. Bij de typecertificering van zonnepanelen wordt wel een hageltest gedaan maar bij deze test worden ijsballetjes van 25mm doorsnede gebruikt. De hagelstenen van 23 juni vielen waren meer dan twee keer zo groot.” Het extreme weer kan daarbij een behoorlijke impact hebben gehad. “De inslag van een steen van 50mm heeft 20 tot 30 keer meer energie dan in de hageltest. Wanneer een dergelijke steen een zonnepaneel raakt wordt de klap door het glas aan de cellen doorgegeven en zullen de cellen versplinteren.”

De test

Tijdens de test wordt de werking van de panelen getest. “In het testlab wordt het vermogen van de zonnepanelen gemeten met een flash test en worden panelen onderzocht op onzichtbare gebreken door elektroluminescentiebeelden te maken.” Om een goed beeld te krijgen is het noodzakelijk om het nominale vermogen van zonnepanelen te bepalen onder `standaard test condities` (STC). “De stroom en de spanning die uit het zonnepaneel komen worden gemeten tijdens een lichtflits met een maximale lichtintensiteit van 1.000 Watt/m2 terwijl het zonnepaneel een temperatuur heeft van 25 oC. Uit deze meting komt een stroom-spanningsgrafiek. In deze grafiek wordt het punt bepaald waarbij het zonnepaneel met maximale vermogen levert. Dit vermogen is het nominale (STC) vermogen.”

Discussie

Zulke schade kwam nog niet veel vaker voor waardoor het soms een lastig verhaal wordt om geld te ontvangen van de verzekeraar. Zij willen graag bewezen zien dat de schade daadwerkelijk is veroorzaakt door de hagelbui. “In 2015 heeft Solar Tester zonnepanelen onderzocht uit een project in België dat door een hevige hagelbui was getroffen. De verzekeraar van dit project stelt dat niet bewezen is dat de schade door hagel is ontstaan en de discussie loopt nog steeds. Wanneer de panelen voorafgaand aan installatie waren getest had de eigenaar eenvoudig kunnen bewijzen dat de schade op het moment van installatie niet aanwezig was. In informele gesprekken hebben verschillende verzekeraars in Nederland aangegeven de schade te zullen vergoeden wanneer door onderzoek aannemelijk kan worden gemaakt dat de schade door hagel is ontstaan.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen