Installateur als ambassadeur voor efficiënte verlichting

Hub Redactie
Hub Redactie
08 juli 2013
3 min

Energiezuinige verlichting is geen trend, maar een blijvend gegeven. Op gebied van huishoudelijke en openbare verlichting is dit zichtbaar aan het toenemen. Alleen in bedrijfspanden blijft het achter en zijn er hard ambassadeurs nodig.

Wellicht bekend bij u, het Taskforce Verlichting. In 2007 opgericht door het toenmalige VROM om het Rijk te adviseren hoe energie-efficiënte verlichting tot standaard te krijgen is en lichthinder beperkt kan worden. Eind dit jaar ontheven wegens het volbrengen van haar taak. In de afgelopen vier jaar dat de Taskforce Verlichting zich inzette voor een algemene toename in energiezuinige verlichting, is er veel bereikt:

  • het aantal spaar- en ledlampen is in een gemiddeld huishouden gestegen van 4 naar 10;
  • de toepassing van aanwezigheidsdetectie in kantoren is gestegen van 13% naar 28%;
  • het aandeel energiezuinige verlichting in kantoren is gestegen van 23% naar 35%;
  • het aantal gemeenten dat werkt aan energiebesparing in de openbare verlichting is gestegen van 11% naar 85%. Het gemiddelde besparingspercentage bij gemeenten bedraagt 15%;
  • het aantal provincies dat werkt aan energiebesparing in de openbare verlichting en donkertebeleid is gestegen tot 100%. Het gemiddelde besparingspercentage bij provincies bedraagt 21%.

Toch is energiezuinige verlichting nog geen vanzelfsprekende standaard. Het grootste deel van de gebruikte verlichting is nog steeds energie-onzuinig. Hierdoor lopen gebruikers van de verlichtingsindustrie nog steeds financiële mis. Aan de ene kant is dit duidelijk te zien op ieders energierekening. Wat minder direct zichtbaar is, maar wel degelijk merkbaar bij installateurs is het vervangingsperspectief van oude, onzuinige materialen.
Door in Nederland een voortrekkers rol te vervullen op gebied van energiezuinige verlichting, kan het Installatie bedrijfsleven in Nederland een koploperspositie in de wereld innemen. Hiervoor heeft het Taskforce Verlichting de volgende aanbevelingen aan het Ministerie van Infrastructuur & Milieu gedaan:

• Alle partijen uit de Taskforce Verlichting blijven aandacht geven aan energiezuinige verlichting, zodat energiezuinige verlichting in Nederland de standaard wordt en het Nederlandse bedrijfsleven op dit gebied een koppositie kan innemen;

• In alle overheidsgebouwen wordt energie-efficiënte verlichting toegepast. Het is de Taskforce Verlichting tegen gevallen dat overheden niet massaal overgestapt zijn op energiezuinige verlichting. Vandaar dat de Rijksgebouwendienst, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg opgeroepen worden hier actie in te ondernemen;

• Het Rijk vereenvoudigt de regelgeving uit de Wet Milieubeheer en stelt een lijst op met algemeen verplichtende energiebesparende verlichtingsmaatregelen. Hierdoor vermindert de administratieve lastendruk voor bedrijven aanzienlijk;

• Het Rijk stimuleert innovatieve, energie-efficiënte technieken via gunstige regelgeving, zoals een verlaagd BTW-tarief.

Voorbeeld 1 van het Taskforce Nederland: “Sedert enkele jaren staat energiebesparing hoog op de agenda bij de grootste warenhuisketen van Nederland, V&D. Tal van maatregelen zijn genomen om het gas- en elektriciteitsverbruik terug te dringen. Aan de verlichting is daarbij veel aandacht besteed. Het resultaat: “We besparen nu jaarlijks circa drie miljoen euro per jaar zonder dat het ten koste gaat van de klantbeleving. Duurzaam ondernemen en financieel voordeel gaan hand-in-hand.””

Voorbeeld 2 van het Taskforce Nederland: “In 2011 is het streefbeeld van de Taskforce Verlichting nog niet gehaald. Energiezuinige verlichting is in Nederland nog niet de standaard, die zonder na te denken aangeschaft en toegepast wordt. Dat neemt niet weg dat sinds 2008 energie-efficiënte verlichting duidelijk in opmars is. Zo is het aantal energiezuinige lampen in een gemiddeld huishouden gestegen van 4 naar 10, ofwel 25% van het totaal aantal lampen.”

Voorbeeld 3 van het Taskforce Nederland: “Amsterdam Airport Schiphol zet fors in op duurzaamheid. Energie-efficiënte verlichting is daar één van. De luchthaven wordt op meerdere plekken voorzien van milieuzuinige verlichting. Goed voor het milieu, én zeker ook zo goed voor de financiën. “Het is vooral zaak om slim te plannen en goed samen te werken. Als dat lukt, zijn er vele voordelen”, aldus Harm de Jong, technisch beheerder van het Schiphol terminalcomplex.”

BRON: Agentschap NL

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen