​Infrastructuren met glasvezel zijn klaar voor de digitale toekomst

Hub Redactie
Hub Redactie
02 september 2015
2 min

Niet meer weg te denken

Wie had zich vóór het bestaan van internet een voorstelling kunnen maken van de gigantische hoeveelheden data die we momenteel produceren? Alles bij elkaar produceren we over de hele wereld iedere dag maar liefst 2,5 triljoen bytes. Zelfs nu we middenin deze relatief nieuwe technologie zitten, is de omvang van de dagelijkse informatiestromen nauwelijks te bevatten. We communiceren met elkaar, maken gebruik van sociale netwerken, streamen video`s en muziek; het gebruik van internet is voor de meeste mensen een vanzelfsprekendheid geworden die niet meer is weg te denken uit het dagelijks leven.

Hogere bandbreedte

Al die informatie moeten we natuurlijk wel transporteren. En dat niet alleen: als de informatiestromen nog verder toenemen, moet de manier van transporteren die groei kunnen faciliteren. We schreven al eerder dat met de groei van data- en internetverkeer ook internetverbindingen met een hogere bandbreedte nodig zijn. Momenteel vindt het datatransport plaats via de kabel, ADSL of glasvezel. Het ziet er echter naar uit dat vooral infrastructuren met glasvezel uiteindelijk voldoende te bieden hebben om een verdere digitale revolutie mogelijk te maken.

Ongekende mogelijkheden

Glasvezelinfrastructuren hebben veel voordelen ten opzichte van de traditionele kopernetwerken. Bij glasvezel is de verbinding altijd goed, ongeacht de lengte van de glasvezelkabels. Daarnaast is datatransport via glasvezel ongekend snel, wat samenhangt met het feit dat data als lichtsignalen worden verzonden. De abonnementen die de verschillende glasvezelproviders momenteel aanbieden, geven nog maar een fractie weer van wat er technisch haalbaar is. De mogelijkheden van glasvezel zijn nog lang niet uitgeput – en dat biedt mogelijkheden voor de digitale toekomst.

Nu al zijn meer dan twee miljoen Nederlandse huishoudens aangesloten op glasvezel; een derde van deze huishoudens heeft ook een abonnement bij een glasvezelprovider. Naarmate we hogere eisen stellen aan onze internetverbinding, ligt het voor de hand dat dit aantal alleen maar verder zal groeien.

Nieuw werkterrein

Hierbij zijn waarschijnlijk nog wel de nodige hobbels te nemen. Zo meldt één van onze lezers in reactie op het eerder genoemde artikel dat er bij storingen nog wel eens `getouwtrek` ontstaat. Soms is namelijk onduidelijk wie het probleem moet oplossen: de provider of het bedrijf dat de glasvezelkabel heeft aangelegd. Ook voor de elektrotechnische branche zijn glasvezelinfrastructuren een uitdaging. Glasvezel is immers een relatief nieuw werkterrein en als een installateur mee wilt in de `vaart der volkeren`, dan is het aan te raden te investeren in de nieuwste ontwikkelingen op dit vlak (zie ook de reacties op het eerder genoemde artikel). Het ziet er hoe dan ook naar uit dat glasvezel de toekomst heeft: niet alleen omdat het meer van hetzelfde mogelijk maakt, maar ook vanwege de nieuwe mogelijkheden die het door de ongekende snelheid biedt.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen