Rijst wordt over de hele wereld verbouwd. Gevolg: bij de verwerking ervan blijft veel rijststro achter op de velden. Vaak wordt het materiaal ter plekke verbrand. Het Italiaanse RiceHouse werkt daarom aan de duurzame verwerking van het restproduct tot bouw- en isolatiemateriaal.
Interessante samenwerking
3D Wasp en RiceHouse (IT) zijn een interessante samenwerking aangegaan; Gaia (godin van de aarde en Griekse meisjesnaam die aarde betekent red.). Aarde is het belangrijkste bindmiddel van het mengsel waarmee 3D Wasp print. Het wordt in de buurt van de bouwplaats gewonnen en op locatie gemengd. Een belangrijk `ingrediënt` is rijstafval, geleverd door RiceHouse.
Plantaardige vezels
Voor de realisatie van Gaia leverde RiceHouse de plantaardige vezels waarmee WASP een compound heeft ontwikkeld dat bestaat uit 25% grond afkomstig van de locatie (30% klei, 40% slib en 30% zand), 40% uit stro gesneden rijst, 25 % rijstschil en 10% kalk. Het mengsel is gemengd door het gebruik van een muller, waardoor het mengsel homogeen en verwerkbaar is.
Binnenklimaat
Door de wijze van productie, de dikte van de wanden en de gebruikte materialen ontstaat een gunstige klimaathuishouding. Volgens de producenten zelfs zodanig dat verwarming en/of airconditioning niet nodig zijn. De woning heeft een “milde en comfortabele binnentemperatuur. Zomer en winter.”
Wereldwijd inzetbaar
De grondstoffen voor dit type woning, met deze samenstelling zijn wereldwijd in overvloed beschikbaar. De printer, Crane Wasp en de technologie zijn toegankelijk en makkelijk leverbaar. 3D Wasp en RiceHouse zetten dan ook in op een snelle wereldwijde uitrol van deze zeer duurzame en circulaire woningen.