De overheid wil door de subsidie huisisolatie bevorderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat investeren in isolatie voor veel personen een drempel is. “De subsidie kan mensen daar overheen helpen. Er is 60 miljoen euro subsidie beschikbaar, daarvan is al 30 miljoen aangevraagd.”
Isolatie ondermaats
Grondige isolatiemaatregelen worden vaak niet getroffen. In bijna alle huizen is wel iets aan isolatie gedaan, maar oudere huizen, gebouwd vóór 1992, zijn maar gedeeltelijk of matig geïsoleerd. “Vooral de isolatie van de gevel en de vloer ontbreekt,” legt de overheid verder uit. Spouwmuurisolatie en vloerisolatie zijn in veel gevallen de zwakke schakels. Uit het onderzoek blijkt dat huiseigenaren vaak verschillende redenen hebben. Veelal de verwachte hoge kosten of de lange terugverdientijd is een drempel. “Tegelijkertijd weten eigenaren niet goed wat woningisolatie kost en schatten ze de besparing die het oplevert veel te laag in. Bij de besparing door spouwmuurisolatie bijvoorbeeld noemen ze vaak maar de helft van het correcte bedrag. Gemiddeld kost spouwmuurisolatie 2100 euro, de besparing is 550 euro per jaar. Vloerisolatie kost gemiddeld 1800 euro, de besparing is 210 euro per jaar.”
Campagne voeren
De reden van de campagne is meerledig: “Het verbeteren van woningisolatie past in het beleid van de overheid om de uitstoot van CO2 te verlagen. Bovendien scheelt het in de stookkosten en levert het meer comfort op.”
Kansen voor installateurs
Voor installateurs is huizenisolatie een mooie kans. Zij kunnen de isolatiemaatregelen aanbrengen of opstreden als adviseur.