Huis van de toekomst: 3D-geprint grachtenpand

Hub Redactie
Hub Redactie
22 januari 2015
1 min

In Amsterdam-Noord verrijst langzaam het eerste 3D-geprinte grachtenpand ooit. Dus Architects heeft op het terrein een `Kamermaker` – een levensgrote 3D-printer – neergezet. De Kamermaker is gebouwd in een oude container en uit de printer rollen elementen van maximaal 2 x 2 x 3,5 meter groot. Het printen gebeurt met bioplastic korrels die worden omgesmolten.

Gepersonaliseerde woning

Deze manier van woningen bouwen kan behoorlijk wat teweeg brengen in de bouwbranche. Woningen worden persoonlijker en toekomstige bewoners kunnen alle gewenste vormen, structuren en kleuren uit (laten) printen. Complete woningen en kamers kunnen worden uitgeprint; net als bouwkundige elementen waar de leidingen al in zitten. Dit heeft een aantal consequenties voor de bouwsector. Staan er straks op alle bouwplaatsen 3D-printers en zijn kozijnfabrieken binnenkort overbodig wanneer kozijnen voortaan worden meegeprint in de gevel?

Duurzame revolutie

De 3D-revolutie maakt de bouwbranche in ieder geval een stuk duurzamer. Afvalproducten worden gerycled tot printbare producten en hoge transportkosten zijn met 3D-printen voorgoed voorbij. Daarnaast is het een snelle manier om in korte tijd veel woningen te bouwen, wat goed van pas kan komen in megasteden en krottenwijken. Tot slot zijn de elementen weer om te smelten en opnieuw te printen, wat een uitkomst kan zijn voor bewoners die hun woning na een aantal jaar weer zat zijn.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen