​Hoogste LEED certificering voor duurzaam Hotel Amstelkwartier

Hub Redactie
Hub Redactie
12 februari 2016
2 min

Het hotel is een ontwerp van architectenbureaus Mulderblauw en Paul de Ruiter en is gebouwd door de TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros. Zij hebben hun hart op kunnen halen aan innovatieve toepassingen van installatietechniek.  Wat te zeggen van elektrische louvres in de glazen gevel die op momenten dat de bezoeker slaapt of afwezig sluiten. De louvres zijn aangesloten op het Gebouw Beheer Systeem. De louvres krijgen van dit systeem informatie over de aanwezigheid van gasten. Ze reageren op het buitenklimaat en kunnen open en dicht als de hotelgast niet op zijn kamer is, of slaapt. Dit voorkomt onnodig warmteverlies of juist te veel warmte in de kamers. Als een gast wel aanwezig is, kan hij de louvres ook zelf bedienen.  De schuivende luiken zijn geïsoleerd en hebben rondom borstels, zodat een isolerende spouw tussen het luik en het glas ontstaat. Hierdoor ontstaat een geventileerde spouw tussen het luik en het glas. Gesloten luiken verhogen de isolatie aanzienlijk. In geopende toestand wordt de warmte van de zon opgenomen in de hotelkamer. De transparante gevel draagt bij aan een besparing op de warmtevoorziening van 65 procent, tot 90 procent op koeling en 50 procent op ventilatie.

Eigen kasgroenten

In de kas van het hotel worden verse producten geteeld die gebruikt zullen worden in het restaurant. Het gelaagde loodvrije glazen dak is dan ook voorzien van een folie die een kleurenspectrum en UV doorlaten die voor groei van planten noodzakelijk zijn. De kas maakt gebruik van nieuwe technologieën om groente en fruit te verbouwen en vissen te kweken. Zo wordt er gebruik gemaakt van aquaponics en vertical farming, een innovatieve en duurzame techniek waarbij meerdere gewassen in lagen boven elkaar gekweekt worden. Het organisch afval van het hotel en de kas wordt in een biovergister verwerkt tot biogas, dat wordt gebruikt bij de verwarming van het hotel. Zo speelt de kas een cruciale rol in het sluiten van de kringlopen in het hotel, als onderdeel van het integrale duurzaamheidsconcept, zoals dat is ontwikkeld met behulp van adviesbureau Arup en architectenbureau Paul de Ruiter.

CO2 uit ventilatielucht

De overige energie moet zelf worden opgewekt, deels met biomassa afkomstig uit het hotel. Grijs water (uit bijvoorbeeld de douche en de keuken) wordt gebruikt om de toiletten door te spoelen. De CO2-uitstoot wordt onder meer beperkt door het gas te winnen uit de ventilatielucht. De CO2 wordt vervolgens weer aangewend in de kas om de groei van de groenten te bevorderen. De gebruikte materialen zijn voor zover mogelijk gerecycled of opnieuw te gebruiken. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen