​Hogere zorgkosten door slechte ventilatie aangetoond

Hub Redactie
Hub Redactie
24 oktober 2016
3 min

Het negatieve effect van een slecht binnenklimaat op de gezondheid is al vaker een onderwerp geweest voor wetenschappelijke studies. De Universiteit Maastricht heeft deze hogere kosten nu voor het eerst ook echt aangetoond. De resultaten van het onderzoek Cost of Capital and Risk op Green Real Estate werden gepresenteerd op een conferentie over Green & Healthy Homes in Maastricht. Met deze gegevens in de hand kan de installatiebranche het belang van onderhoud aan verwarming en met name ventilatiesystemen onderbouwen.

Ondergeschoven kindje

Dit onderhoud is al jaren een ondergeschoven kindje voor veel huiseigenaren. Afgelopen zomer werd in een onderzoek in België, uitgevoerd in opdracht van de Zehnder Group, ook al bevestigd dat verkeerd gebruik van en slecht onderhoud aan ventilatiesystemen het risico op mogelijke gezondheidsproblemen verhoogt. En Velux kwam recent samen met de Duitse Humboldt Universiteit eveneens tot de slotsom dat 27% van alle Nederlanders de eigen gezondheid ondergemiddeld beoordeelt; 49% van hen last heeft van verminderde energie en lusteloosheid en 66% regelmatig last heeft van een zere keel of loopneus. De onderzoekers constateren in deze Healthy Home Barometer, overigens een Europabreed onderzoek, dat vocht in 22% van de gevallen en onvoldoende frisse lucht in 24% de oorzaak van de problemen is.

Reinigen en controleren

De ervaringen van de installatiebranche tonen aan dat in Nederland heel weinig onderhoud aan ventilatiesystemen wordt gedaan. Hoe vaak laten mensen de ventilatiekanalen in hun woningen reinigen? Of de ventilatieventielen nakijken en schoonmaken? Eigenlijk moeten de ventilatiekanalen elke 6 tot 8 jaar gereinigd worden. Want stof, schimmels en andere vervuilingen zetten zich vast aan de wanden van de kanalen en veroorzaken zo heel langzaam een slecht binnenklimaat. Juist doordat dit heel langzaam gaat hebben de bewoners er amper erg in dat het binnenklimaat de veroorzaker van tal van gezondheidsklachten is.  Roosters en ventielen vergen een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Hogere energierekening

Onvoldoende onderhoud heeft eveneens effect op de energierekening van het ventilatiesysteem. In veel Nederlandse woningen werkt de mechanische ventilatie nog op een wisselstroom motor. In de moderne systemen worden gelijkstroommotoren gebruikt. Deze zijn niet alleen stiller, maar verbruiken tot 60% minder elektriciteit. Voor de consument levert de vervanging niet alleen een gezonder binnenklimaat op maar eveneens een lagere energierekening. Doordat moderne ventilatieboxen dikwijls van een afstandsbediening zijn voorzien, krijgt de bewoner meer mogelijkheden om de ventilatie aan te passen zijn de behoefte van dit moment.

Plan van aanpak scholen

Het ongezonde binnenklimaat is ook vaak aanwezig in scholen en leidt hier eveneens tot gezondheidsklachten en concentratieproblemen, bij leerlingen zowel als docenten. In het Nationaal Energie-Akkoord is daarom de Green Deal Scholen regeling in het leven geroepen. Dit samenwerkingsverband van primair en voortgezet onderwijs, gemeenten, milieuorganisaties, huisvestingsdeskundigen en enkele ministeries ondersteunt de scholen om verbetermaatregelen te nemen. Met deze onafhankelijke informatie en adviezen willen de partijen de argwaan bij schoolbesturen wegnemen. Schoolbesturen die meer aandacht hebben voor het binnenklimaat krijgen hiermee een prima startpunt om samen met de installateur het binnenklimaat daadwerkelijk te verbeteren. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen