De jeugd en techniek
De combinatie `jeugd` en `techniek` is tegenstrijdig. Techniek beheerst het leven van kinderen, maar zij hebben dat niet of nauwelijks in de gaten. De jeugd krijgt maar weinig mee van de wereld die achter techniek schuilt. Dat is ook niet opmerkelijk, want techniek is eigenlijk geheel uit het straatbeeld verdwenen. De technische wereld is verstopt in grote gebouwen, achter hoge muren op industrieterreinen.
Dagelijks leven
Anderzijds heeft techniek een krachtige greep gekregen op het leven van jonge mensen: niemand lijkt meer zonder te kunnen. Kinderen kunnen via de televisie kijken naar meer dan honderd kanalen vanuit de gehele wereld. Met de meest geavanceerde spelcomputers zijn ze urenlang zoet. Steeds jonger heeft de jeugd al mobieltjes op zak, waarmee ze met de nieuwste apps allerlei technisch vernuft binnenhalen.
Techniek is voor de kinderen de gewoonste zaak van de wereld. Het zou dan ook logisch zijn als de studie- en beroepskeuzes ook steeds vaker richting de technische kant zouden gaan. Dat ontbreekt er helaas nog te vaak aan. In Nederland is momenteel een groot tekort aan goed opgeleide technici. `TechYourFuture` zet zich in om dat tekort tegen te gaan.
Jeugd bewust maken
Om de jeugd meer bewust te maken van de technische kant van de maatschappij waarin ze leven, gaan leerlingen op basisscholen meer onderzoekend en ontwerpend aan de slag met wetenschap en technologie. Volgens het Nationaal Techniekpact moet iedere basisschool vanaf 2020 wetenschap en techniek aanbieden. Op die manier leren kinderen eerder en beter welke mogelijkheden er allemaal bij de technische sector horen. Het is een speelse, natuurlijke manier om een beter beeld te krijgen van techniek.
Ook worden er meer evenementen georganiseerd die betrekking hebben met techniek die voor de jeugd toegankelijk is. Zo is er de techniekmanifestatie Technics4U, die is opgezet om basisschoolleerlingen op een plezierige en actieve manier kennis te laten maken met techniek in de praktijk. Daarnaast is er de Nijmeegse Week van de Techniek. Tijdens deze week maakt de schooljeugd op verschillende manieren kennis met de wereld van de techniek. Jongeren van 10 tot 15 jaar en familieleden kunnen ervaren hoe leuk en veelzijdig techniek is. Opleidingen – van vmbo tot en met universiteit – en bedrijven presenteren die dag verschillende doe-activiteiten. Metaal, bouw, timmerindustrie, meubel/interieurbouw, installatietechniek, elektro- en motorvoertuigentechniek en ICT presenteren zichzelf tijdens deze kijk-, doe- en speeldag.
Ook is er de YouTech, een cross-mediaal jongerenplatform met onder andere een gratis magazine, website, acties en online uitvindwedstrijd. YouTech Magazine (32 pagina`s, zes keer per jaar) heeft in 2014 een oplage van 55.000 stuks. Plusminus driekwart van de oplage gaat naar geregistreerde abonnees, de overige exemplaren worden verspreid tijdens evenementen en via partners.
Door deze verschillende initiatieven hopen we dat de jeugd zich weer bewust wordt van de mogelijkheden van de technische sector. Wat vindt u hiervan?