Hoe groen zijn installateurs zelf?

Hub Redactie
Hub Redactie
17 maart 2015
2 min

Martin Barto van Barto Elektro uit Deventer adviseert klanten regelmatig over duurzame oplossingen. Zelf geeft hij het goede voorbeeld. “Ik ben bezig om zonnepanelen op mijn huis aan te leggen” Mijn huis staat niet heel gunstig, maar daar hebben we nu een mooie oplossing voor gevonden: panelen aan de voor- en achterkant, waarbij elk paneel zijn eigen kleine omvormer krijgt, zodat je altijd het beste rendement uit de panelen haalt. Verder scheiden we het afval heel serieus.”

Windenergie en e-mobility

Barto ziet nog wel wat verbeterpuntjes. “Ik vervang lampen altijd pas als ze kapot gaan en daardoor zijn nog niet armaturen van ledlampen voorzien. Verder zouden we zowel de kruipruimte als het dak nog beter kunnen laten isoleren. Trouwens, je kunt natuurlijk altijd het energieverbruik in huis verminderen, maar dat gaat vaak ten koste van een stukje comfort. Ik wil nog wel investeren in windenergie, maar heb nog geen tijd gehad om me daar in te verdiepen. En ik heb getwijfeld over een elektrische bestelbus. Uiteindelijk vond ik het prijsverschil te groot en heb ik voor een gewone bedrijfsauto gekozen.”

Evo Home en pelletkachel

Jan Geurt Hupkes van Hupkes Installatie uit Beilen heeft ook de nodige duurzame oplossingen in huis. Hij is het ook wel haast aan zijn status verplicht; hij is niet voor niets al veertien jaar lang voorzitter van De Groene Installateur, de vereniging van samenwerkende duurzame installatiebedrijven. Maar hoe brengt hij groen zelf in de praktijk? Hupkes: “Ik heb al een aantal dingen gerealiseerd, zoals een zonneboiler en het Evo Home systeem. In mijn woonkamer heb ik de traditionele radiatoren vervangen door wandverwarming en de spouwmuur laten isoleren. Daardoor stook ik zuiniger.” Naast een rijtje met gerealiseerde oplossingen heeft Hupkes ook een wensenlijstje. “Bovenaan staat een pelletkachel. Ik wil op den duur ook graag een balansventilatiesysteem installeren. Daar heb ik mijn woning alvast op voorbereid, dus dat komt zeker een keer.”

Schakelklok en fiets

“Natuurlijk hebben we thuis ledlampen”, zegt Rick Veenstra van Ritske Elektrotechniek in Leiden. “Verder hebben we schakelklokken voor bijvoorbeeld de aquariumverlichting en een boiler. We zetten elke avond zoveel mogelijk de standby apparatuur op 0 en draaien een uur voordat we naar bed gaan de verwarming laag. En wat we op de fiets of lopend kunnen doen; daar starten we geen auto voor; ‘groen zijn’ is soms ontzettend simpel.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen