Constructie berekenen
Van bijna elk dak kan een groen dak gemaakt worden. Het is alleen zaak om de constructie van tevoren goed te berekenen. Veel extensieve groene daken zijn bedekt met sedum. Dat wordt in rollen, matten of per cassette aangebracht en behoeft maar heel weinig onderhoud. Sedum is de verzamelnaam voor kleine vetplantjes. Ze slaan vocht op in hun blaadjes, en kunnen daardoor goed tegen droog en warm weer. Een extensief groen dak is vaak een dak van een woning of schuur. Het is niet de bedoeling om erop te lopen. Het is relatief licht met een belasting van ongeveer 50 tot 100 kilo per vierkante meter, afhankelijk van het systeem en het soort beplanting.
Daktuin
Een heel ander type groen dak is het intensieve groene dak, ofwel de daktuin. Daar kan echt op getuinierd worden en moet dus aan andere eisen voldoen. De dakbelasting kan wel 200 kilo per vierkante meter bedragen. Hier is de constructie en het draagvermogen van het dak dus heel belangrijk. Als op een nieuw te bouwen pand een daktuin is gepland, dan wordt dat natuurlijk direct meegenomen in de berekeningen. Voor het realiseren van een intensief groen dak is een vergunning nodig en in verband met het gewicht moet er een bouwkundige bij betrokken worden. Voor een dakdekker heeft een groen dak maar één nadeel: een eventuele lekkage is lastig op te sporen en moeilijk te repareren. Voor de eigenaar heeft het groene dak voornamelijk pluspunten:
- een groen dak isoleert tegen warmte dan wel kou en dempt geluid;
- de looks, een groen dak ziet er natuurlijk en vriendelijk uit;
- de groene dakbedekking beschermt het dak en maakt dat het langer mee gaat;
- een groen dak is goed voor de luchtkwaliteit en verkleint de uitstoot van broeikasgas;
- de plantenlaag neemt regenwater op dat anders in het riool gekomen was.
Laag op laag op laag
Vaak worden kant-en-klare systemen zoals rollen of cassettes gebruikt waar de sedum plantjes al in geworteld zijn. Dat is de simpelste manier. Tegenwoordig worden groene daken meestal als systeem in meerdere lagen opgebouwd. De onderste laag is altijd een drainagelaag bestaande uit speciale matten of uit minerale stoffen die goed water op kunnen nemen. Over die laag komt filterdoek of soms turf om doorsijpelend regenwater te filteren. Op de filterlaag komt een laag substraat waar de plantjes op groeien. In de opbouw van een groen dak kan ook een hemelwatervoorziening worden getroffen in de vorm van een reservoir dat het teveel aan regenwater opvangt. Door het reservoir met de drainagelaag te verbinden kan het dak in droge tijden toch genoeg vocht krijgen. Een andere toepassing is dat in natte perioden het teveel aan vocht op het dak via een ondergrondse regenpijp naar een infiltratietank of bijvoorbeeld een vijver te laten weglopen. De verwachting is dat groene daken in de nabije toekomst nog belangrijker worden. Bij nieuwbouw komt de hemelwaterafvoer al niet meer in het riool terecht, bij bestaande bouw zorgen speciale subsidies ervoor dat woningeigenaren versneld gaan afkoppelen. Werk aan de winkel dus, voor dakdekkers die deze dienst al aanbieden of dat heel snel gaan doen!