Samen met het bedrijf Plastic Logic brachten onderzoekers van het Cambridge Graphene Centre het eerste buigzame scherm op de markt. Het gepresenteerde prototype heeft een scherm dat vergelijkbaar is met die van een e-reader, maar dan van plastic. De onderzoekers zien echter ook mogelijkheden voor lcd- en oled-displays en hiermee lijkt de weg vrij voor de eerste buigzame telefoon.
Grafeen
Grafeen wordt door wetenschappers regelmatig `wondermateriaal` genoemd en verovert langzaam de wereld. Voordelen van grafeen is dat het niet alleen buigzaam is, maar ook dun, transparant én sterker dan staal. Daarnaast zou het surfen op internet honderd keer sneller kunnen maken. Een nadeel van het `wonderstofje` is dat het volgens onderzoekers niet al te best is voor het milieu. Wanneer grafeen in het water terechtkomt, kan dat grote schade aanrichten.
Koolstof
Maar wat is grafeen nu precies? Grafeen is volledig opgebouwd uit koolstof, net zoals bijvoorbeeld grafiet. In tegenstelling tot grafiet, komt grafeen niet in de natuur voor, maar moet het geïsoleerd worden, door bijvoorbeeld een dunne laag van grafiet af te halen. Grafeen heeft een structuur die vergelijkbaar is met die van kippengaas en geldt als een van de snelste halfgeleiders.
Grafeen kan in tal van toepassingen gebruikt worden. We zullen het in de toekomst vooral gaan zien in telefoon- en televisieschermen, maar bijvoorbeeld ook in oplaadbare batterijen en zonnecellen. Daarnaast is grafeen bij uitstek geschikt voor de productie van condooms. Als dunste en sterkste materiaal ter wereld kan dit de veiligheid én het plezier alleen maar ten goede komen.