We doen met zijn allen steeds meer online. Denk alleen maar al aan de streamingdiensten zoals Spotify en Netflix. Maar ook de online back-up diensten zorgen voor een toenemende dataverkeer, met name upload. Tel je deze groei én de komst van nieuwe internetdiensten bij elkaar, dan groeit het dataverbruik in Nederland fors. Dat is althans de conclusie die onderzoekers van de TU Eindhoven en Datalogic trekken. Upstream verkeer gaat ten opzichte van 2016 vertienvoudigen; het volume downstream groeit 8,5 maal. Snelheid wordt dus een belangrijk gegeven. Gemiddeld zal de internetgebruiker in 2022 een snelheid nodig hebben van 355 Mbit/sec. Momenteel ligt dit op 44 MBit/sec.
Hoge aanlegkosten glasvezel
Enkele jaren geleden werd nog aangenomen dat glasvezel de enige optie was om deze snelheden en data aan te kunnen. Ondertussen heeft glasvezel in Nederland een marktaandeel van 14% in de breedbandmarkt. Dat aandeel groeit nog steeds. Volgens Telecompaper is afgelopen voorjaar het aantal huishoudens met een abonnement op glasvezel door de grens van 1 miljoen aansluitingen is gegaan. Voor één op de drie huishoudens is zo`n glasvezelaansluiting in principe beschikbaar. Lang niet elk huishouden dus, laat staan de bedrijven op bedrijfsterreinen. Het aanleggen van glasvezel is namelijk een kostbare zaak. Dat weten heel wat bedrijven die graag hogere datasnelheden willen hebben, maar nul op het rekest krijgen vanwege de hoge aanlegkosten. Je ziet wel dat her en der bedrijven dan maar het initiatief naar zich toetrekken en zelf de glasvezelkabel gaan aanleggen. Vanuit Helmond is bijvoorbeeld het initiatief ontstaan om in de hele Kempen een supersnel glasvezelnetwerk (tot 1 GBit / sec) aan te leggen voor bedrijven, onderwijsinstellingen en andere professionele gebruikers. Volgens de initiatiefnemers van Breedband De Kempen is een glasvezelnetwerk op een bedrijfsterrein rendabel bij zo`n 120 deelnemers.
Voor- en nadelen glasvezel
De voordelen van glasvezel zijn wel bekend: het netwerk heeft een lange levensduur, er kunnen veel gebruikers op actief zijn zonder dat dit ten koste van de capaciteit gaat en het is minder storingsgevoelig dan een koperen kabel. Het grootste nadeel van deze optische vezel is dat de schop in de grond moet. Dat maakt het aansluiten van alle woningen en bedrijven duur. Bij de aanleg van nieuwe wijken en bedrijventerreinen, als er toch nog gegraven moet worden, is glasvezel voor de hand liggend. In een bestaande omgeving is dat niet meer zo. Bovendien staan de ontwikkelingen aan de andere kant van breedband niet stil. De kabel is al veel sneller geworden. En KPN is onlangs gestart met een proef in Haarlem en Rotterdam met extreem hoge snelheden via de koperen kabel, het vaste telefoonnet. Met de Vplus technologie, gebaseerd op VDSL2, haalt de telecomprovidor een snelheid tot 400 MBit / seconde. Dat is dus al hoger dan de gemiddelde internetgebruiker in 2022 wil (355 MB/s). KPN denkt dat op termijn zelfs 1 Gb per seconde haalbaar is met deze technologie. Eigenlijk is het netwerk dat KPN test een soort hybride oplossing. Naar de wijkkasten worden namelijk glasvezelkabels aangelegd, die aangesloten zijn op de grotere netwerken die ook met glasvezel werken. Alleen het laatste stukje naar de woonhuisaansluiting verloopt nog via de koperen draad. Daarmee laat KPN zien dat de ouderwetse koperdraad nog lang niet is afgeschreven. Dus evenmin alle technologie die daarachter in de woning of bedrijfspand is geïnstalleerd.