De gemeente Groningen wil in de wijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen het warmtenet gereedmaken voor geothermie. De komende vijf jaar zouden er zo’n 11.000 woningen aangesloten moeten worden op een warmtenet dat door geothermie wordt gevoed. Om de warmte op grote diepte te winnen wordt het water op een specifiek punt via een boorput naar deze diepte gepompt en ongeveer 1 kilometer verder weer met een tweede put omhoog gehaald.
Zorgen om drukverlaging
Voordat de warmte in de diepere aardlagen werkelijk kan mag aangeboord, wilden gemeenteraad en belangengroeperingen zekerheid hebben over de mogelijke risico’s waar sommigen deskundigen op wezen. De zorgen betroffen met name drukverlaging (depletie) in de aquifier die zich in de invloedsfeer van de bodemdaling van Slochteren bevindt. Daardoor ontstaat ‘rek’ in de gesteenteformaties boven de aquifer met mogelijke horizontale verplaatsing. Ook het gas en de CO2 die mee naar boven worden gepompt worden door sommigen als een potentieel risico gezien. Als het CO2 uit het water ontsnapt zou dat kunnen leiden tot een verhoogde zoutafzetting in de leidingen en zelfs lood en radioactieve deeltjes in de leidingen. De chemische samenstelling van het water verandert, als de druk verandert. Het opnieuw injecteren van het water zou problemen kunnen leveren als het water te ‘stroperig’ wordt. Daardoor kunnen er spanningsverschillen optreden aan de randen van het Groninger gasveld.
Onwaarschijnlijk risico in Groningen
Maar IF Technology en Q-con verwachten op basis van hun onderzoek dat er niet of nauwelijks sprake zal zijn van beïnvloeding door het Groningen gasveld. Daarmee is er hoogstwaarschijnlijk geen drukverlaging (depletie) in het ondergrondse waterreservoir. In het theoretische geval toch er bodemtrillingen optreden, zal het effect op maximaal 3,2 Magnitudes uitkomen. Maar dan moet wel het hele breukvlak van de meest kritische breuk in één keer verschuiven. Dit wordt onwaarschijnlijk geacht.
Diepe geothermie is mogelijk
En daarmee luiden de voorlopige conclusies van de studie dat er waarschijnlijk wel mogelijkheden zijn voor het toepassen van diepe geothermie in de stad Groningen. De bodemlaag is in elk geval redelijk doorlaatbaar. Onzeker is echter wat de waterdruk zal zijn omdat de druk in het gasveld over tientallen jaren aanzienlijk is gedaald. Er zijn verschillende scenario`s doorgerekend, maar echte zekerheid komt er pas als de eerste van de twee geothermische putten is geboord.
Met deze uitkomsten van het onderzoek is het vrijwel zeker dat het project volgend jaar van start gaat. De gemeente Groningen heeft 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project.