Gelijkspanningsinstallatie in Eindhovense Lofts biedt wooncomfort

Hub Redactie
Hub Redactie
08 juni 2017
2 min

Doordat het gebouw van een gelijkspanningsinstallatie is voorzien kan de door de zon opgewekte energie zonder omzettingen worden gebruikt of worden opgeslagen in accu`s. De energieverliezen worden zo tot een minimum beperkt. Innovatief zijn ook de zelflerende en interactieve systemen die onderling en met bewoners communiceren voor een optimale energiehuishouding. Deze systemen worden door gebruikers aangestuurd met een app.

Op het dak van het complex, dat in juni wordt opgeleverd, komen 148 zonnepanelen te liggen van 275 W (piekvermogen). Ook krijgt het gebouw een centrale accu van 15 kWh capaciteit.

Uit het stopcontact op de bovenste verdieping komt dan een gelijkspanning van 350 V. Daarvoor zijn nog lang niet alle apparaten geschikt. `Maar Dell en Apple komen nu met laptops met USB-C-poorten die gelijkstroom aankunnen`, zegt manager innovaties Wouter Beelen.

LEES OOK: ‘Gelijkspanning is het fundament voor een duurzame toekomst’

Proeftuin

Deze eerste 14 Smart DC-woningen vormen een proeftuin. De ervaringen van de bewoners zijn dan ook cruciaal.  Bij de geplande oplevering in juni zijn de Smart DC-lofts qua functionaliteit nog gelijk aan de andere lofts van Blok 61. In overleg met bewoners worden stapsgewijs DC en smart functionaliteiten geïmplementeerd en getest. Samen met bewoners worden nieuwe technieken, de efficiency en het gebruiksgemak van de toepassingen onderzocht. Via bewonersbijeenkomsten worden ervaringen offline en online gedeeld zodat de systemen kunnen worden doorontwikkeld. ‘Voor alle partijen is het op die manier mogelijk inzicht te krijgen in de toegevoegde waarde van deze smart home toepassingen op duurzaamheid en het wooncomfort van de huurder,’ aldus Beelen.

Het appartementencomplex is inmiddels al lang niet meer het eerste dat gelijkstroom levert aan zijn gebruikers. In Delft komt een onderwijsgebouw met gelijkstroom, in Lelystad een bedrijvenpark en ook het Circulair Paviljoen van ABN AMRO aan de Amsterdamse Zuidas heeft een gelijkstroominstallatie.

LEES OOK: Van AC naar DC: stroomvoorziening van de toekomst

Circulair Paviljoen

Overal in het Circulair Paviljoen zijn USB-C stopcontacten geïnstalleerd. De apparatuur van de gebruikers zoals laptops en smartphones wordt hiermee direct – dus zonder tussenkomst van een adapter – gevoed. Ook de zonnepanelen op het dak geven de stroom direct aan de 350 Vdc- gelijkspanningsinstallatie.  Het ontbreken van adapters en omvormers betekent een aanmerkelijke energiebesparing.

Het Amsterdamse Circulair Paviljoen beschikt overigens gedeeltelijk ook nog over een stroomnet met wisselspanning.  Sommige apparatuur is namelijk nog niet geschikt voor gelijkspanning. Het betreft voornamelijk keukenapparatuur en een aantal componenten van de W-installatie. In sommige luchtbehandelingskasten zitten wél DC-motoren die rechtstreek kunnen worden gevoed vanuit het gelijkspanningsnet. Mede om die reden is centraal in het gebouw één grote AC/DC-omvormer opgenomen. De zonnepanelen voorzien de gelijkspanningsinstallatie van stroom en bij overcapaciteit via de bi-directionele omvormer ook het wisselstroomnet van elektriciteit. Als hierna nog een overcapaciteit is, wordt de energie terug geleverd aan het openbare net. 

LEES OOK: Alles gelijkstroom is misschien toch niet zo eenvoudig

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen