Geen energietransitie zonder grootschalige energieopslag

Hub Redactie
Hub Redactie
04 november 2015
2 min

In een eerder artikel schreven we al dat het opslaan van energie (bijvoorbeeld in batterijen en accu`s) een bepalende rol zal spelen in onze toekomstige energievoorziening. We baseerden ons daarbij op een rapport van de Australian Renewable Energy Agency. Willen we toe naar een grootschaligere inzet van duurzame energie, dan zal de flexibilisering van het elektriciteitsnet gelijk op moeten gaan met de ontwikkelingen op het vlak van energieopwekking. Energieopslag speelt daar een belangrijke rol in.

Slimme opslag

Dat het onderwerp energieopslag leeft, blijkt wel uit het feit dat op 4 november 2015 een congres wordt gehouden onder de noemer Smart Storage Solutions. De organisatie van het congres meldt dat onder meer de volgende vragen aan de orde komen:

  • Zijn opslagsystemen nodig en waarom?
  • Waar staan (elektrische) opslagsystemen op dit moment (techniek, systeemintegratie en kostprijs)?
  • Wat betekenen opslagsystemen voor het energienet?
  • Wat betekenen opslagsystemen voor consumenten en bedrijven?

Ook de toepassingsgebieden en de energieopslag van de (nabije) toekomst komen aan bod.

Meer omzet in opslag

Duidelijk is dat energieopslag de komende jaren een hot item zal zijn. Het Nationaal Solar Trendrapport van 2014 meldde het volgende: “De zonne-energiesector zal in 2020 meer omzetten met opslagsystemen dan met zonnepanelen.” Dit is niet verwonderlijk: duurzame bronnen in de vorm van zon en wind fluctueren en dus is het zaak om mét een wisselende opwekking het aanbod toch constant te kunnen houden. Momenteel zijn er dan ook volop ontwikkelingen op het gebied van tijdelijke, lokale opslag.

Rabarber-accu

Een interessant voorbeeld hiervan is de zogeheten Powerwall, een herlaadbare lithium-ion batterij. Deze accu, die zo groot is als een cv-ketel, zorgt voor opslag van zelfopgewekte elektriciteit en kan bij stroomuitval als back-up dienen. De batterij zal verkrijgbaar zijn met een capaciteit van 7 en 10 kWh. Hoe functioneel deze accu ook is, het ziet er vooralsnog niet naar uit dat de lithium-ion accu genoeg te bieden heeft om een volledige overgang naar elektrisch rijden en duurzame energieopslag mogelijk te maken. Toch lijkt het erop dat lithium-ion meer potentie heeft dan momenteel benut wordt.

Daarnaast komen er met regelmaat andere ontwikkelingen naar buiten die samenhangen met de gewenste energietransitie en een duurzame opslag. Hierbij kan je denken aan de organische accu (ook wel de rabarber-accu genoemd) en de aluminium-luchtaccu.

Wachten op revolutie

Professor Fokko Mulder, hoogleraar Materialen voor Geïntegreerde Energiesystemen (TU Delft) heeft zijn bedenkingen over deze twee alternatieven. Volgens hem gaat het om ontdekkingen die waarschijnlijk niet duurzaam genoeg zijn om als doorbraak in energieopslag om te dienen. Vooralsnog zet hij in op drie andere mogelijkheden: de brandstofcel, de doorontwikkeling van de lithium-ion batterij en de winning van hernieuwbare brandstof.

Al met al zoeken bedrijven en universiteiten momenteel naarstig naar alternatieven. Een revolutionaire ontdekking laat misschien nog op zich wachten, maar er zijn beslist volop ontwikkelingen!

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen