In samenwerking met Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard deden drie studenten mee aan de challenge waarbij een duurzaam plan moest worden bedacht voor afval dat niet te recyclen valt. Het afval zoals doekjes, tampons en maandverband heeft volgens de ontwikkelaars de eigenschap om vocht te kunnen opnemen, maar toch licht van gewicht blijven. Deze eigenschappen waren volgens de bedenkers goed voor de onderlaag van een groen dak. Zo`n groen dak kan regenwater opnemen om zo het riool te ontlasten.
Meer beton, minder groen
Doordat er meer bestrating wordt aangebracht en er minder groen is, kan het riool overbelast raken. Zeker omdat het door klimaatverandering meer en heviger kan regenen. Een groen dak dient daarbij als buffer en de bedachte onderlaag van rioolafval kan daarbij ook extra regenwater opvangen. Door het samenpersen van het afval worden de vieze luchtjes, die eventueel nog in de producten zijn achtergebleven, eruit geperst en blijven er schone platen open.
Start-up
De winnende studenten hebben 5000 euro gekregen en worden nu begeleid bij het opzetten van een start-up zodat het product spoedig op de markt kan worden gebracht.