Gebruik van aardwarmte gestegen

Hub Redactie
Hub Redactie
19 juni 2014
2 min

Soorten aardwarmte

Er zijn op dit moment ruwweg drie manieren te onderscheiden waarbij gebruik gemaakt wordt van aardwarmte of bodemenergie.

De eerste vorm is WKO, Warmte en Koude Opslag, waarbij door een open verbinding met het grondwater voor warmte in de winter en voor koeling in de zomer wordt gezorgd.

De tweede vorm is een Bodemwarmtewisselaar, waarbij het systeem niet direct in verbinding staat met de met het grondwater. Een buizenstelsel gevuld met water en antivriesmiddel doet min of meer hetzelfde als bij WKO.

De derde vorm van aardwarmte is Geothermie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de eigen warmte van de diepere aardlagen. Deze vorm van bodemenergie is uitermate geschikt voor verwarming en kan hoge temperaturen leveren.

Verschillende markten, verschillende vraag

Met name de vraag naar WKO voor middelgrote projecten en Geothermie voor utiliteitsbouw is gestegen in 2013. Doordat deze vormen van bodemenergie echter een hoge investering vragen, is er nog steeds ruimte voor de Bodemwarmtewisselaars voor de kleinere energievriendelijke woningbouwprojecten. Het feit dat er bovendien geen vergunning nodig is voor Bodemwarmtewisselaars, slechts een meldingsplicht, maakt deze vorm van aardwarmte aantrekkelijk voor de energiebewuste consument.

Kansen voor de Geothermie

Door de relatief hoge temperaturen die met Geothermie bereikt kunnen worden, is deze vorm van aardwarmte heel erg geschikt voor plaatsen waar voorheen veel verstookt werd, zoals in de tuinbouw of de aquacultuur. Door de enorme hitte in de diepere aardlagen (de warmte stijgt met 3 graden per 100 meter diepte) is Geothermie een zeer effectieve vorm van Hoge Temperatuur warmteOpslag (HTO), waarbij temperaturen tot 80 graden Celsius op dit moment al haalbaar zijn.

De relatief hoge investeringskosten van de diepe boringen en de bijbehorende installaties maken Geothermie echter minder geschikt voor kleinere projecten. Op termijn kan wel gedacht worden aan de verwarming van bijvoorbeeld hele woonwijken. In andere landen zijn er ook hele energiecentrales, die op geothermie werken.

Installaties in de geothermie

Het één en ander staat in Nederland nog in de kinderschoenen en de uitslag van de eerste acht projecten op het gebied van geothermie laten zien dat het een complex proces is, waarbij er vele valkuilen zijn. Geothermie valt dan ook onder mijnbouw.

Hier liggen dus kansen voor de installatiebranche als het gaat om verbeteren van technieken en het verwerven van expertise. Ook in de boor- en pomptechniek zijn nog vele verbeteringen nodig. Zo kan aardwarmte bijdragen om het streefcijfer van 14 procent hernieuwbare energieverbruik in Nederland in 2020 te halen.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen