De reden waarom de nieuwe regels worden aangenomen, is het voorkomen van het aantal ongelukken met rolsteigers. Momenteel zijn de meeste rolsteigers niet uitgerust met een leuning of deze is slechts gedeeltelijk aangebracht, blijkt uit onderzoek van Inspectie SZW. Deze situaties brengen gevaren met zich mee. Onder meer de Inspectie SZW en werkgevers- en werknemersorganisaties hebben nu aangedrongen op betere regels.
Is de leuning aanwezig?
Wanneer de nieuwe regels van kracht gaan, mag een werkplatform pas worden betreden als er een leuning op heuphoogte is aangebracht. Het aanbrengen van de leuning is alleen niet makkelijk met de traditionele systemen. Bij deze systemen wordt gebruik gemaakt van horizontaal- en diagonaalschoren en die worden vaak te hoog geplaatst. Verschillende fabrikanten hebben inmiddels systemen op de markt gebracht die aan de veiligheidsregels voldoen. Een rolsteiger kan bijvoorbeeld veilig worden gemaakt door het gebruik van een tijdelijke of permanente heup- en knieleuningen. Ook samengestelde systeemelementen kunnen worden aangebracht. Deze vervangen leuningwerk en diagonalen.
Controle van de steigers
Regels voor veiligheid zijn belangrijk, maar uiteraard moeten deze ook worden nageleefd. Inspectie SZW gaat de rolsteigers controleren en wanneer zij valgevaar constateren kan de gebruiker op de bon worden gegooid. Daarnaast kan er worden gekozen om het werk stil te leggen.
Met de introductie van de nieuwe regels hopen de inspecteurs en brancheorganisaties dat gebruikers van rolsteigers goede keuzes gaan maken over veiligheid en zich afvragen of een rolsteigers wel de beste keuze is voor het werk.
Voorlichting voor veilig gebruik
Om het vakspecialisten in de bouw tegemoet te komen, is brancheorganisatie VSB begonnen met voorlichting door middel van een flyer. Een checklist, die op de flyer staat vermeld, moet helpen bij het veilig opbouwen en het gebruik van een rolsteiger.