​Gebouw geïntegreerde PV-systemen maken grote opmars

Hub Redactie
Hub Redactie
20 april 2016
2 min

BIPV staat voor Building Integrated Photo Voltaics, ofwel gebouw geïntegreerde PV-systemen. Daken zijn een natuurlijk een prima plek om zonne-energie op te wekken, maar een gebouw biedt meer oppervlakte om zonne-energie op te wekken. Ook die vlakken kunnen worden benut.

Lees ook: Primeur in Nederland: energieopwekkende ramen

Brandsma: “Er zijn grote uitdagingen als het om BIPV gaat. De hele schil van een gebouw is in principe als energiebron te gebruiken. De ontwikkelingen spitsen zich op dit moment toe op de toepassingen op daken, zowel hellend als plat, en op gevels. Vooral op de platte daken van bedrijfspanden is nog volop ruimte. Er kunnen bijvoorbeeld flexibele laminaten worden aangelegd, al dan niet in combinatie met de opwekking van warm water (energiedaken). Door dunne film PV-stroken in de dakbedekking te verwerken ontstaan BIPV-dakbanen. Die zijn licht en daardoor gemakkelijk op zeer grote daken te leggen.”

Vliesgevels

“Daarnaast verwacht ik dat glas een grote rol gaat spelen in BIPV, met name in geveltechnologie”, vervolgt Brandsma. “BIPV biedt heel veel mooi opties, zeker als je kijkt naar gevels. Er zijn diverse mogelijkheden. Zo spreken we van vliesgevels om aan te geven dat het een gevel is die los staat van de draagconstructie van het gebouw. Het wordt ook wel een gordijngevel (curtain wall) of glasgevel genoemd. Vliesgevels zijn er in twee varianten: de zuivere vliesgevel, bestaande uit glas en lichte materialen die transparant zijn, en de onzuivere vliesgevel, die een steenachtig binnen-spouwblad heeft. Met name in de zuivere vliesgevels zit veel groei. Elk gebouw heeft glas nodig, hoe mooi is het als dat glas ook energie opwekt?”

“We zien dat er bij panden waarvan het glas, om welke reden dan ook vervangen moet worden, veel belangstelling bestaat voor solar glas. Er is van alles mogelijk met kleur, tekeningen, artistieke illustraties, noem het maar op. Want vooral in gevelconstructies is de esthetische kant van BIPV`s juist heel belangrijk.”

Particulieren en bedrijven

Brandsma ziet een groot verschil tussen particulieren en bedrijven. De PV-markt voor particulieren richt zich voornamelijk op toepassingen voor op het dak. Voor verreweg de meeste particulieren geldt dat ze PV en BIPV zeker interessant vinden, maar de terugverdientijd te hoog vinden. “Voor bedrijven in de publieke sector is PV en BIPV heel vaak een kwestie van imago”, zegt Brandsma. “Ze willen laten zien dat ze milieubewust bezig zijn en willen dat ook uitstralen. Dat geldt trouwens ook heel sterk voor overheidsinstellingen.”

Installateurs

Brandsma ziet voor installateurs die vooral actief zijn in de particuliere sector geen directe rol. “Maar voor installateurs die actief zijn in de utiliteitsbouw is dat anders”, zegt hij. “Voor hen is met name in de voorlichting over de mogelijkheden een grotere rol weggelegd. Vaak weten de mensen niet wat er wel en niet mogelijk is. Ook advies- en architectenbureaus hebben hierin een belangrijke taak.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen