Gasvrij renoveren achteraf te kostbaar voor Groningse corporatie

Hub Redactie
Hub Redactie
27 oktober 2019
2 min

Via de nul-op-de-meter-techniek werden, naar tevredenheid, bijna 50 woningen voor meer dan 80.000 euro  per stuk van het gas gehaald. Deze woningen zijn gasloos en verbruiken net zoveel energie als de pv-panelen op hun daken opwekken. De corporatie was zeer tevreden over de techniek en renovatie, maar voor de rest van het bezit kiest de corporatie nu toch maar voor een goedkoper, hybride energiesysteem met een warmtepomp en cv-ketel op gas voor echt koude dagen.

Hoog ambitieniveau

Het gaat om woningen in onder meer Leek en Zuidhorn in Groningen. De ambitie van de corporatie loog er niet om. Tot 2026 wilde Wold&Waard duizend nul-op-de-meter-woningen realiseren, driehonderd nieuwbouw en zevenhonderd bestaande woningen. Voor de driehonderd nieuwe woningen wil Wold&Waard nog wel vasthouden aan het NOM-beginsel en de woningen uitrusten met pv-panelen en een warmtepomp. Maar voor bestaande bouw stapt het over het hybride energiesysteem.

Hoe diep de corporatie precies in de buidel heeft moeten tasten wil Leistra niet zeggen. Maar het lag in elk geval fors boven de 80 duizend euro, de hoogte van de investering die Stroomversnelling aanhoudt voor zo’n renovatie. Dat komt, mede, omdat de bergingen in deze huizen vaak gebruikt worden als bijkeuken. De bewoners willen die bijkeuken behouden en dus moet ook dat bouwdeel worden geïsoleerd.

Energievraag omlaag

Tegen Energeia vertelt Leistra dat de corporatie nog steeds gaat voor goed isoleren om de energievraag te verlagen en dat er wordt gekozen voor driedubbel glas en een nieuw dak. ‘Daarnaast plaatsen we een warmtepomp en behouden we de cv-ketel op aardgas, die alleen bijspringt op koudere dagen en bij piekvragen voor warm water. Wellicht kan het aardgas in de toekomst vervangen worden door waterstof of groen gas. Door dit hybride systeem daalt het gasverbruik van onze bewoners en daar is het ons in eerste instantie om te doen.’

Met de bijgestelde ambities kunnen de woningen nu voor minder dan 80 duizend euro worden gerenoveerd De kostenbesparing wordt vooral verkregen omdat er geen nieuwe gevel wordt geplaatst, wat bij een NOM-renovatie wel gebeurt. Leistra had best voor de NOM-verbouwing willen gaan, maar staat nu wel volledig achter de keuze voor het hybride energiesysteem.’ Op het moment dat de cv-ketel in de woningen is afgeschreven en/of de warmtepomp toe is aan vervanging, kijken we opnieuw.’ In totaal heeft Wol&Waard 4.500 woningen in bezit, die het in 2050 energieneutraal wil hebben gemaakt.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen