​EPC verbetert sterk met GeniaAir

Hub Redactie
Hub Redactie
03 oktober 2016
3 min


All-electric of hybride

Echt innovatief is dat het systeem in twee versies kan worden geïnstalleerd. Is er geen gasaansluiting, dan is de GeniaAir all-electric de oplossing. Er wordt direct zo`n 35% aan energie bespaard. De lucht/water warmtepomp produceert warmte en in combinatie met de ThermoBoiler levert hij warm tapwater voor iedere gezinssituatie. Elektrische naverwarming garandeert comfort onder uitzonderlijke omstandigheden. Het systeem kan ook voor actieve koeling zorgen.

De hybride versie van het GeniaAir systeem combineert twee technieken: de GeniaAir lucht/ water warmtepomp en een traditionele HR-ketel. Dat kan AWB/Vaillant-ketel zijn, maar een toestel van een andere fabrikant is er ook aan te koppelen. Dat maakt de GeniaAir hybride versie ook geschikt voor het renoveren en energiezuiniger maken van bestaande woningen. Bij de hybride versie zorgt de warmtepomp voor verwarming. Het HR-toestel produceert warm water en ondersteunt de warmtepomp als dat nodig is. De Dynamische Systeem Intelligentie (DSI) stuurt de centrale regel- en controlekast aan en maximaliseert de inzet van de warmtepomp en de warmtepomp en HR-toestel. Door de balans tussen de beide componenten te optimaliseren kan wel 35% op primaire energie worden bespaart. Dat betekent ook een evenredige CO2-reductie. 

Ontwikkeld met het oog op verduurzaming

Het GeniaAir systeem is speciaal ontwikkeld om de doelgroep en de markt tegemoet te komen in de vraag naar verduurzaming. Sander Rutten, hoofd Productmarketing & Trainingen van Vaillant Group, zegt daarover: “Wij zien het systeem als het startpunt voor verbetering van iedere woning en energieprestatie. Ook sluit de GeniaAir goed aan op de bestaande stimuleringsregelingen, zoals de Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP), die voor onze doelgroep interessante mogelijkheden bieden.”  

De reacties uit de markt zijn zeer positief. Rutten: “Verduurzaming van de bestaande woningvoorraad is de komende jaren dé grote opgave voor woningcorporaties. In 2020 moeten huurwoningen in Nederland gemiddeld een energie-index van 1,25 hebben en in 2050 moeten alle woningen in Nederland energieneutraal zijn. Van de vele mogelijke maatregelen voor verduurzaming blijkt een lucht/water warmtepomp het meest eenvoudig uit te voeren met de hoogste resultaten qua energiebesparing, EPC-verbetering én gunstige subsidiemogelijkheden.”

Toepassingsmogelijkheden

De GeniaAir is geschikt voor installatie in alle typen woningen, in bestaande bouw en nieuwbouw appartementen en woningen met hoog- en laagtemperatuur Cv-systemen en met of zonder gas. De GeniaAir is zeer compact omdat het geen split systeem is. De luchtunit en de warmtepomp zijn allebei ondergebracht in één compacte buitenunit. Dat maakt dat de benodigde binnenruimte minimaal is en dat de installatie van het systeem maar een hele kleine bouwkundige ingreep vergt.

De GeniaAir 5/1 AWB is door KIWA beoordeeld conform de NEN 7120 voor het opwekkingsrendement verwarming, warmtapwaterbereiding en hulpenergie. De waarden uit deze verklaring kunnen verwerkt in de NEN 7120 en zo voor een enorme EPC reductie zorgen. 

De vijf grootste pluspunten:

  • Innovatief warmtepompsysteem
  • Twee versies: all electric en hybride
  • Tot 0,4% EPC verbetering en drie stappen in woninglabelverbetering
  • Eenvoudig toepasbaar in iedere woning en gemakkelijk te onderhouden
  • Tot 35% energiekostenbesparing

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen