Het gaat om een twee jaar durende test in een woning in Utrecht, als onderdeel van het Europese onderzoeksproject Enefield. In dit programma worden, verspreid over elf landen, ongeveer duizend brandstofcellen geïnstalleerd. De deelnemers in het experiment willen met de Europese projecten zoveel mogelijk kennis en ervaring op doen. Dit moet helpen om de brandstofcel-technologie verder te ontwikkelen tot een product dat seriematig kan worden geproduceerd tegen een marktconforme prijs.
In de visie van Nefit zal de HR-ketel de komende tien jaar in Nederland nog een belangrijke rol blijven vervullen. Maar dan wel aangevuld met slimme duurzame oplossingen zoals zonne-energie en warmtepompen en wellicht dus ook de brandstofceltechnologie.
Elektriciteit en warmte
Bij een brandstofcel is sprake van een systeem op gas dat zowel elektriciteit opwekt als warmte produceert. De brandstofcel zet in waterstof opgeslagen energie om in elektrische energie. De waterstof wordt onttrokken aan het aangevoerde gas. In de waterstofcel reageert de waterstof eerst met zuurstof, waarbij stoom vrijkomt. De warmte wordt gebruikt voor centrale verwarming en warmwater productie. Een omvormer zet de geproduceerde gelijkstroom om in wisselstroom voor het elektriciteitsnet.
De helft minder energie
Het voordeel van deze manier van energie opwekken is dat een brandstofcel een besparing kan opleveren van 50 procent op het gebruik van energie. De verwachting is dat deze technologie een gemiddeld gezin een besparing van tussen de 500 en 750 euro per jaar gaat opleveren.
De testopstelling bestaat uit HR cv-ketel en de brandstofcel. Aan beide onderdelen zijn buffervaten toegevoegd voor cv-voedingswater en warm tapwater. De totale opstelling neemt ruwweg het volume in van een dubbelbrede koelkast. De brandstofcel wordt gevoed met een aardgasstroom van 1,5 kW. Hiervan wordt circa 45 procent omgezet in warmte en ongeveer 45 procent in elektriciteit. De brandstofcel produceert gelijkspanning die vervolgens wordt omgezet in wisselspanning die synchroon is aan de netfrequentie zodat de elektriciteit aan het elektriciteitsnet kan worden geleverd.
Ameland
Overigens draaien op Ameland sinds eind 2014 al 45 brandstofcellen op aardgas. Deze Bluegen-installaties hebben een vergelijkbare techniek maar produceren meer elektriciteit en alleen warm tapwater. Daarmee sluiten ze minder goed aan bij de energiebehoeften van individuele huishoudens. Het project draagt bij aan de doelstellingen van het eiland om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie.