​Elektrische Mondriaan: `glas-in-lood`-panelen met zonnecellen

Hub Redactie
Hub Redactie
13 juli 2015
1 min

Glas-in-loodramen worden gebruikt als decoratie of anti-inkijkobject. Maar de panelen zijn ook uitstekend te gebruiken om zonne-energie op te wekken, stelt Wilfried van Sark, zonne-energie-expert aan de Universiteit Utrecht. Een dergelijk paneel kan, op een zonnige dag, genoeg energie opwekken om drie mobiele telefoons op te laden.

“In de door ons ontwikkelde panelen zijn luminescente zonneconcentratoren van perspex verwerkt”, aldus Van Sark op de website van de universiteit. “Dat zijn platen waarin zonlicht wordt geabsorbeerd en naar de zijkant van die platen wordt geconcentreerd. Hier hebben we aan de Universiteit Utrecht al eerder onderzoek naar gedaan.”

De gekleurde platen (rood, roze, groen, geel en blauw) zijn gekoppeld aan smalle zonnecellen, die aan de zijkant van de platen zijn aangebracht. In de stellage van Van Sark (zie foto) zijn honderd zonnecellen verwerkt van 15 cm lang en 0,5 cm breed.  Van Sark: “Het raam dat wij zo hebben gerealiseerd zet ongeveer een half procent van het opgevangen zonlicht om in elektriciteit.”

Potentie

Van Sark ziet veel potentie in de luminescente zonneconcentratoren: “De gekleurde platen bieden een esthetisch alternatief voor de bekende blauwe of zwarte zonnepanelen. Ook kunnen ze grootschalig worden geïntegreerd in de façades van kantoorgebouwen.” De luminescente zonneconcentratoren zijn tevens toepasbaar in geluidsschermen langs spoor- en snelwegen.

Universiteit Utrecht

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de Universiteit Utrecht. De instelling probeert in ecologisch, economisch en sociaal opzicht een actieve bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen