Een elektrische installatie aanleggen, is voor de meeste installateurs niet moeilijk. Ze doen het dagelijks, in allerlei situaties en op allerlei locaties. Op het gebied van de brandveiligheid gaat het soms mis, en dat is maar zelden aan de installateur te wijten.
Deskundigheid installateur
We gaan ervan uit dat de elektrotechnisch installateur deskundig is, als het gaat om het aanleggen van een elektrotechnische installatie. Natuurlijk gebruikt hij zijn kennis en vaardigheden bij het installeren zelf. Maar vanuit zijn deskundigheid kan hij ook adviseren en dat zou hij veel vaker mogen of zelfs moeten doen. Wie vaak in opdracht van een aannemer werkt aan grote nieuwbouwprojecten, zal vast wel eens hebben meegemaakt dat er tijdsdruk is. Vaak wordt een installatie pas op het laatste moment in bedrijf gesteld. Voor een uitgebreide controle is dan geen tijd meer, terwijl dat er toch echt bij hoort. Wat ook vaak voorkomt, is dat een aannemer voor een lichtere soort kabel kiest dan eigenlijk nodig is. Is een pand gemakkelijk te ontruimen, dan is een halogeenvrije kabel niet vereist. En in situaties waarin dat wel zo is, wordt lang niet altijd voor die veilige oplossing gekozen. Onwetendheid is vaak de oorzaak, een aannemer of projectontwikkelaar weet niet altijd alles van materialen. Het is soms ook best onduidelijk. Er zijn verschillende soorten inspecties en keuringen en die zijn lang niet altijd eenduidig. Soms wordt ook gekozen voor een pvc-kabel omdat men denkt dat dat veel goedkoper is. Het scheelt wel iets, maar dat levert echt geen enorme besparing op. Een halogeenvrije kabel is in alle gevallen veiliger. De elektrotechnisch installateur zou veel vaker zijn mening moeten geven en zijn ervaringen delen.
Kabeltje doortrekken
De installateur moet niet alleen de aannemer/opdrachtgever informeren. Het zou ook goed zijn als hij de particulier adviseert en uitleg geeft. In Nederland is het aanbrengen van rookmelders redelijk standaard. Huiseigenaren gaan voor veiligheid en kiezen voor minstens één exemplaar per verdieping. In België worden rookmelders minder consequent geïnstalleerd. Terwijl brandpreventieadviseurs het liefste zouden zien dat er in elke kamer/ruimte in een huis een geplaatst wordt. Dat zouden elektrotechnisch installateurs aan particulieren kunnen adviseren. Uitleg geven hoe een elektrotechnische installatie werkt, is ook van belang. Want een e-installateur kan zijn werk nog zo goed doen en een veilige installatie achterlaten, de huurder of woningeigenaar kan er daarna – uit onwetendheid – een potje van maken. Te veel apparaten op één groep, zelf een kabeltje doortrekken, noem maar op. Het is altijd goed om als installateur de gebruiker van de installatie een toelichting te geven: wat is wat, en hoe gebruik je de installatie. Dat zou je als installateur vermoedelijk veel fans opleveren. En het vergroot de veiligheid! Een win-win situatie dus