Energiemanagement en -beheer
Aan het woord is Hans van der Meulen, groepsleider meet- en regeltechniek bij DKC Totaaltechniek in Wijchen. “Een regelinstallatie heb je sowieso nodig als je gaat integreren. Een GBS is daarbij een optie, een uitbreiding waarmee de installatie beheert en bedient kan worden. Met een GBS maak je daarnaast inzichtelijk hoe de verschillende onderdelen werken, je haalt de informatie binnen en visualiseert die. Wij zien GBS en domotica dan ook steeds meer naar elkaar toe groeien.
“We hebben een enorme diversiteit in ons klantenbestand. Van defensie tot gemeente tot school tot zorginstelling. En elke opdrachtgever heeft zijn eigen installatie en zijn eigen wensen. Energiemanagement en –beheer is voor veel opdrachtgevers de reden om een GBS te laten installeren. Een ander vindt het belangrijk dat we een storing in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekken. Een regelinstallatie kan voortdurend bewaakt worden. In het geval van een ziekenhuis is dat nodig, bij een schoolgebouw of kantoorpand is het vaak voldoende om van negen tot vijf mee te kunnen kijken.
Voor het eigen programmeerwerk voeren wij het merk Priva. Daar kunnen we mee lezen en schrijven, we volgen hun opleidingen en werken zonder uitzondering met de nieuwste updates. Soms schrijft een bestek een ander merk voor. Dat installeren we natuurlijk ook, maar het programmeren laten we dan aan de fabrikant over. We begeleiden het werk wel altijd zelf, al besteden we het programmeerwerk uit. Wij blijven de aannemer en eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van het geleverde werk.”
Remote I/O
Gebouwbeheersystemen bestaan al zo`n dertig jaar, DKC begeeft zich sinds een jaar of vijftien op deze markt. Van der Meulen: “Wij zijn op dit moment onder andere bezig met zaken als domotica en remote I/O. We halen informatie uit verschillende applicaties door middel van een software koppeling, en dan kun je denken aan verlichting, koelmachines, luchtbehandelingskasten en WKO installaties. Bij remote I/O worden de sensoren niet naar een regelkast gebracht, maar in het veld middels bus-systeem aangesloten. Het voordeel is dat er veel minder bekabeling en minder grote regelkasten nodig zijn, en dat levert een mooie besparing op, zowel in tijd als geld. Het wordt door ons al met regelmaat toegepast, maar ik verwacht dat wij – en andere bedrijven ook – in de toekomst vaker met remote I/O gaan werken.”
Projecten
DKC Totaaltechniek is op dit moment al een aantal projecten aan het uitvoeren, waarin ze remote I/O toepassen. Van der Meulen vertelt: “We hebben een project – kinderdagopvang – in aanbouw in Hilversum met remote I/O. En vorig jaar hebben we een groot project in Hendrik-Ido-Ambacht afgesloten, waar we door middel van een GBS het energieverbruik monitoren. We hebben daar de koppeling met tapwaterinstallaties in 75 woningen tot stand gebracht, dat was een primeur. Elke woning is voorzien van een booster warmtepomp die de tapwatervoorziening regelt. De gegevens over het energieverbruik zijn van belang voor de verhuurder/woningstichting. Ze kunnen er een eventuele besparing in de warmteopwekking mee realiseren.”