Vooral in de warmste maanden van het jaar draait een airco overuren. Vandaar dat het verstandig is om ruim hiervoor en nogmaals zodra de koudere periode weer aanbreekt, even een kijkje te nemen of alles nog naar behoren functioneert. Sommige controles kunnen mensen prima zelf doen, voor andere zaken is een gecertificeerde onderhoudsmonteur nodig.
Van een airco heb je enorm veel plezier tijdens warme dagen en als er een koelfunctie op zit geldt hetzelfde voor de koude dagen. Het is vooral in die perioden van het jaar dat de airco het hardst aan de slag moet. Vandaar dat het zo belangrijk is om je er voor die tijd van te verzekeren dat alles naar behoren werkt. Daarmee verklein je de kans dat je alsnog de hitte of kou moet trotseren omdat de airco ineens hapert, en voorkom je dus ook schade en kostbare reparaties. Schakel de installatie wel even uit voordat je aan de slag gaat!
Zuivere lucht
Een aantal zaken kunnen de gebruikers prima zelf doen en het is een goed idee om dit twee tot vier keer per jaar te doen. Handig, want als ezelsbruggetje kun je dan bijvoorbeeld de wisseling van de seizoenen aanhouden. Waarbij het moment vlak voor de zomer misschien wel de belangrijkste is.
Laten we met de binnen-unit beginnen. Controleer hier of de lucht ongehinderd langs de roosters kan stromen en ze niet (deels) verstopt zijn geraakt. Vooral een afneembaar rooster is eenvoudig schoon te krijgen met zoiets als een stofdoek, een zachte borstel, of zelfs een stofzuiger. Een sopje bij hardnekkige aanslag kan eventueel ook, denk aan lauwwarm water met wat milde zeep.
De filters van elke binnenunit maak je op eenzelfde manier schoon. Let erop dat je geen harde borstel gebruikt, omdat je hiermee het filter beschadigt. De filters regelmatig reinigen is erg belangrijk, omdat het anders een verzamelplek wordt van stof, vuil, pollen, schimmels en bacteriën. Slecht voor je gezondheid en het veroorzaakt ook nog eens nare geurtjes. Een ernstig vervuild filter kan beter vervangen worden.
Naar buiten
Ook bij de buitenunit hebben de roosters aandacht nodig, waarbij het reinigen grotendeels op dezelfde manier gaat als binnen. Werp meteen een blik in het binnenste om te zien of nergens blokkeringen of verstoppingen zijn ontstaan, ergens een laagje water blijft staan en bekijk de staat van de ventilator. Controleer ook alle leidingen die vanuit de buitenunit richting de woning lopen. Zijn ze nog intact, zit nergens een knik of een scheur, zie je sporen van lekkage?
Hangt de unit (hoog) aan een gevel, begin hier dan alleen aan wanneer het veilig kan en schakel anders deskundige hulp in. Zorg bij een staande unit dat er voldoende vrije ruimte rondom de unit is en er in de loop van de tijd bijvoorbeeld niet allerlei (tuin)spullen omheen en tegenaan zijn geplaatst, of dat het geheel overwoekerd dreigt te worden door struikgewas.
Tijd voor de expert
De algehele technische inspectie en onderhoudsbeurt moet je echt aan een expert overlaten en dit kun je het beste eens per jaar doen. Zoals rond het voorjaar, ruim voordat de hitte echt toeslaat in ons land. Zo is het onder andere nodig om het volledige systeem te controleren op lekkages en juiste werking en kan dan meteen ook de hoeveelheid koudemiddel weer op peil worden gebracht. Door een onderhoudscontract af te sluiten ben je ervan verzekerd dat dit regelmatig en op een juiste wijze gebeurt, kun je ergens terecht mocht er onverhoeds een storing optreden en gaat je airco een stuk langer mee.