Er zijn veel redenen om de Floriade Expo 2022 te bezoeken. Er is van alles te zien op het gebied van tuinen en tuinbouw. Mooi aangelegde siertuinen, een fruitbomenbos, een arboretum; het is er allemaal. Een 850 meter lange kabelbaan zorgt voor een prachtig zicht op het terrein vanaf 35 meter hoogte.
Innovaties
Het thema van de Floriade is dit keer: Growing Green Cities. De deelnemende landen presenteren daarom oplossingen die steden groener, gezonder en leuker maken. Heel belangrijk, want ruim twee derde van de wereldbevolking zal in het jaar 2050 in een stedelijke omgeving wonen. Terwijl de ruimte die dat inneemt maar 2% van het totale aardoppervlak zal zijn. Reden dus om te zorgen dat stadsbewoners ook schone lucht kunnen inademen, en groen om zich heen hebben. De deelnemende landen laten hun innovaties zien op het gebied van duurzaamheid, tuinbouw en groene ruimte.
Een van de subthema`s is: Energising the City. De sterk groeiende wereldbevolking heeft steeds meer energie nodig, terwijl de fossiele voorraden langzaam uitgeput raken. Nieuwe duurzame energieoplossingen zijn nodig en daar wordt hard aan gewerkt. Verschillende landen presenteren hun manieren om energie op te wekken, op te slaan en te besparen.
Pareltjes van paviljoens
Ieder deelnemend land heeft een eigen paviljoen, en daar zijn ware pareltjes bij. Wie in de bouwbranche werkzaam is, of daar affiniteit mee heeft, kan er zijn hart ophalen.
Wat te denken van het paviljoen van Qatar? Het ontwerp van het paviljoen is geïnspireerd op de bekende `pigeon towers` uit het land. Deze torens boden oorspronkelijk een rustplaats in de woestijn voor duiven op trektocht. Het paviljoen kwam tot stand door middel van 3D-printing met duurzame materialen. Gedurende de tentoonstelling worden die materialen letterlijk groen. Die vergroening is de stap die Qatar zelf graag wil maken, van woestijnlandschap naar groen, vruchtbaar land waar het gezond wonen is. Na de Floriade worden grote delen van dit paviljoen teruggegeven aan de natuur.
Ook het strakke Franse, het glazen Surinaamse, en het `waterlelie-vormige` paviljoen van Bangladesh zijn het bekijken waard.
The Natural Pavilion
En dan is er het Nederlandse paviljoen: The Natural Pavilion. Het is een indrukwekkend gebouw dat voor 95% uit bio-based materiaal bestaat. Deze eyecatcher illustreert hoe natuurinclusief wonen, werken en leven samengaan. Het gebouw zit vol met innovaties. Zo is er gebouwd met HoutKern modules, kreeg het interieur beplanting en wordt regenwater wordt op slimme, nieuwe manieren opgevangen. Verder spelen natuurlijk daglicht en ventilatie een grote rol, en natuurlijk is het gebouw energieneutraal.
Groene wijk Hortus
Na afloop van de wereldtuinbouwtentoonstelling wordt het Floriade-terrein onderdeel van de wijk Hortus, die nog verder vorm zal krijgen. Zo wordt woontoren Flores het eerste woongebouw in deze aantrekkelijke en duurzame wijk. Het bijzondere gevelkunstwerk ervan geeft het beplantingsplan van het arboretum op een kleurrijke manier weer. Ook het arboretum zelf, nu nog onderdeel van de Floriade, blijft behouden en gaat deel uitmaken van de groene woonwijk Hortus.