Vanaf 2015 wordt de wetgeving voor tien kleine (tot maximaal 500 aansluitingen) en tien grote (tot maximaal 10 duizend aansluitingen) projecten per jaar versoepeld. Kamp: “Op die manier stimuleren we lokale opwekking van energie”. Ook kan de overheid bekijken op welke manier wetgeving in de toekomst aangepast kan worden om lokale opwekking van duurzame energie verder te steunen.
De beheerders van lokale energieprojecten krijgen meer vrijheid om te bepalen hoe zij de energievoorziening willen inrichten en hoe het kostenplaatje in elkaar zit. Dit nieuwe plan wordt na 4 jaar geëvalueerd.
De situatie nu: de postcoderoos
Op dit moment kunnen particulieren korting krijgen op hun energiebelasting door middel van de zogeheten postcoderoosregeling die op 1 januari 2014 is ingegaan. Bij deze postcoderoos krijgen bewoners van woningen in de omgeving van een initiatief van duurzame energie, korting op hun energierekening. Op die manier profiteren bewoners van een bepaalde wijk, dorp of stadsdeel van lokaal opgewekte stroom, zonder zelf de panelen te installeren. Zo kunnen zelfs bewoners van appartementen of flats profiteren van groene stroom.
Een voorbeeld van zo`n initiatief is Zonnepark Blixembosch in Eindhoven. Particulieren konden daar een of meer van de 228 panelen kopen via coöperatie Zonneparken Eindhoven. Er was veel belangstelling voor, waardoor inmiddels alle zonnepanelen zijn verkocht.
Is de postcoderoos wel eerlijk?
D`66 wil nog een stapje verder gaan: de partij pleit voor een belastingvrijstelling voor particulieren die zelf hun energie opwekken. De partij vindt de huidige regeling met de postcoderoos te lastig en omslachtig. Daarnaast is er kritiek op de invulling op basis van postcode. Zo wordt er namelijk niet gekeken naar de daadwerkelijke grootte van de omgeving en het inwonersaantal.
Daarnaast is het principe van de postcoderoos alleen voordelig voor zonnepanelen. Als het gaat om windenergie is de verdeling op z`n zachtst gezegd oneerlijk te noemen. Het is logisch dat woningen aan de kust nu eenmaal meer kunnen profiteren van wind dan sommige stedelijke gebieden in het binnenland.
D`66 wil een proefperiode van 2,5 jaar instellen om te kijken hoe zo`n nieuwe regeling met vrijstelling van belasting bevalt.
Kortom, de wetgeving rondom duurzame energie staat niet stil. Is zo’n collectief energieplan goed of slecht voor u als installateur? Laat een bericht achter in de comments.