De ingebruikname van de nieuwe warmtepomp zorgt ervoor dat de CO2 uitstoot met 7 procent afneemt. Tegelijkertijd daalt het energiegebruik dankzij de nieuwe pomp met 5 procent, wat gelijk staat aan 1.000 huishoudens. De ingebruikname van de warmtepomp was onderdeel van de doelstellingen die beschreven staan in het Duurzaamheidsverslag van 2014.
Investering
De restwarmte die de warmtepomp verder verwarmd, wordt in de mouterij gebruikt voor het zogenaamde eestproces, waarbij de gekiemde gerstkorrels bij hogere temperaturen worden gedroogd. Eerder maakte Bavaria geen gebruik van de restwarmte die vrijkomt bij het koelproces. Met de warmtepomp is een investering van meer dan 1 miljoen euro gemoeid. De pomp heeft een technische levensduur van meer dan 25 jaar.
Eigen warmwaternet
Manager Utilities van Bavaria, Leon van Veghel, kijkt alvast vooruit. “Uiteindelijk willen we een eigen warmwaternet realiseren, zodat we nog meer restenergie kunnen benutten en de warmtepomp is dan een mooie stap in de goede richting. Met een terugverdientijd van 3 jaar is het een zeer rendabele investering voor het milieu en voor Bavaria. Daarnaast heeft de warmtepomp meer capaciteit dan Bavaria nu kwijt kan, dus er is nog veel potentie voor de toekomst.”