Duurzaamheid moet tussen de oren

Hub Redactie
Hub Redactie
08 januari 2019
2 min

Het wordt nog een hele klus om de bestaande bouw binnen een bepaalde tijd te verduurzamen. Het lastige is dat het nog niet duidelijk is hoe dat precies moet. De oplossingen worden gezocht in verschillende typen installaties, in isoleren – waarbij er meerdere klassen zijn – , of in combinaties daarvan. Veel particulieren wachten af. Ze zijn wel bereid om maatregelen te nemen als ze daar baat bij hebben. Gaat de energierekening omlaag en het comfort omhoog? Dan is het goed, mits de terugverdientijd van de investering niet te lang is. Dat laatste is misschien een punt dat speelt, maar het argument van de CO2-uitstoot wordt vaak vergeten. Te vaak gaat het puur om de winst in de portemonnee. Duurzaamheid gaat verder, en dat bewustzijn moet tussen de oren gaan zitten. De bouwsector kan daar aan bijdragen. 

Van twee kanten

Een renovatie is een prima aanleiding voor een gesprek over duurzaamheid. Daarbij kan het gaan over materialen. Tegenwoordig zijn er veel alternatieve bouwmaterialen die in plaats van hardhout kunnen worden gebruikt, zoals hennep, bamboe en stro. Als je daar als bouwbedrijf ervaring mee hebt, dan spreekt dat in je voordeel. Tijdens een gesprek merk je snel of een opdrachtgever open staat voor duurzame oplossingen. Een aantal punten die bij een renovatie of bij onderhoud duurzaam aangepakt kunnen worden, zijn:

– isolatie (dak, gevel, vloer)
– dubbel of triple glas
– zonnepanelen en/of zonneboiler
– biomassaketel of warmtepomp
– pelletkachel
ventilatie met wtw

Grote en kleine werken

Als aannemer of bouwer denk je misschien dat alleen grote opdrachten van belang zijn als het gaat om het realiseren van duurzame projecten. Volume, zoals in rijen huizen of in een hele woonwijk. Natuurlijk zet dat zoden aan de dijk, maar juist ook die ene particulier die van zijn gasketel af wil, of een uitbouw of een nieuwe schuur wil, is een schakel in het geheel. Want adviseer je zo iemand goed en voer je het werk naar tevredenheid uit, dan zal diegene dat delen met familie, vrienden, buren. Je ziet vaak genoeg dat er in een straat eerst op één dak zonnepalen komen te liggen. Of dat er één laadpaal wordt geplaatst. Rijd je een jaar later weer door die straat, dan is de kans heel groot dat er meerdere huizen zijn voorzien van zonnepanelen en een laadpaal. Zo werkt dat. Uit een enkele klant kan heel veel werk voortkomen. En hij/zij is heel belangrijk bij de bewustwording van mensen om hem heen. Duurzaamheid tussen de oren krijgen begint vaak klein, maar werkt als een olievlek. En precies dat is wat er nodig is. Dus laat weten wat er mogelijk is, wat er nieuw is, hoeveel mensen kunnen besparen, zowel in geld als in CO2-uitstoot. Want als er een schaap over de dam is…

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen