Duurzaam renoveren met nieuw klimaatsysteem

Hub Redactie
Hub Redactie
24 juli 2018
3 min

Het vloerverwarmingssysteem komt voort uit een samenwerking tussen fermacell uit Niftrik en Uniwarm uit Vorden. Leverancier van vloerverwarmingssystemen Uniwarm heeft in de Kralingse villa vrijwel alle houten vloeren voorzien van het innovatieve lagere temperatuursysteem waarvoor de 18mm dunne gipsvezelplaten van fermacell als basis zijn toegepast.

Voordelen op een rij

In de fabriek van Uniwarm worden in gipsplaten sleuven gefreesd en voorzien van leidingen en koppelingen. Het complete klimaatsysteem wordt prefab op de bouwplaats aangeleverd. Oprichter en directeur van Uniwarm, Peter Riethorst, zet de voordelen hiervan op een rij. “Het is een verwarmingslichaam, koelsysteem en afbouwplaat in één. Het bespaart niet alleen energie vanwege de aansluiting op een warmtepomp, maar de gespreide warmte die van de vloerverwarming afkomt, zorgt voor een behaaglijk klimaat in de woning. Ook als het buiten bijvoorbeeld tien graden vriest”, zegt Riethorst.

Het systeem kan droog op een houten of betonnen vloer worden aangelegd. “Dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele natte zandcement vloerverwarmingssystemen. Het klimaatsysteem van Uniwarm kan rechtstreeks, zonder extra aanpassingen zoals egalisering, op de houten vloerdelen worden gelegd.” Ook een groot voordeel vindt Riethorst dat deze vloerverwarmingsplaten slechts een opbouwhoogte van 18mm dik hebben, waarop vrijwel elke afwerkvloer past. “Omdat de platen zo dun zijn, kunnen er gemakkelijk extra geluidontkoppelingslagen tussen gelegd worden. Iets wat we ook hebben toegepast op de houten vloeren van de villa in Kralingen”, geeft Riethorst aan.

Geen standaardoplossingen

Larson van Dijk is chief engineer bij fermacell. Hij legt uit dat het vrij ingewikkeld is om bij renovatieprojecten van woningen een standaardoplossing toe te passen waarmee een woning energetisch beter presteert. “Er zijn zoveel verschillende soorten, maten en stijlen woningen die allemaal om een eigen mix aan energieneutrale maatregelen vragen. Het realiseren van een lageretemperatuurverwarming is weliswaar een mooi streven, maar het moet wel betaalbaar zijn”, zegt Van Dijk. Daarnaast wordt in dit energieneutrale streven over het algemeen te weinig rekening gehouden met veilig en behaaglijk wonen. Er is eigenlijk een goed renovatieconcept nodig waarbij energieneutrale maatregelen worden gecombineerd met bouwkundige aanpassingen waaraan de bouwende Nederlander ook nog kan verdienen.

“Goedkope oplossingen leiden tot slechte renovaties”

Volgens Van Dijk wordt op dit moment vaak voor goedkope oplossingen en materialen gekozen die eigenlijk niet voldoen aan de voorwaardes van veilig, gezond en behaaglijk wonen, maar wel voldoen aan de energiebehoeften. “Dat leidt tot slechte renovaties.” Van Dijk vindt het jammer de bouwbranche in Nederland nog niet volwassen lijkt te zijn om meer ecologische en gezondere bouwkeuzes te maken. “Hiervoor zijn kennelijk regels nodig.” Fermacell houdt zich bezig met dit soort vraagstukken om betere bouwconcepten te ontwikkelen, waardoor een goede, betaalbare mix ontstaat van bouwkundig bouwen met ecologische en gezonde bouwmaterialen. De gipsvezelplaten die in de Kralingse villa zijn gebruikt, bezitten dezelfde warmte accumulerende en vochtregulerende eigenschappen als leem.” Wij zijn voortdurend op zoek naar de juiste bouwconcepten, waarmee verantwoord gebouwd kan worden. Vandaar dat deze platen uitstekend passen in het klimaatsysteem van Uniwarm”, zegt Van Dijk.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen