De prijs van drinkwater stijgt fors. Vitens en Waterbedrijf Groningen verhogen de tarieven voor 2025 met respectievelijk bijna 11 en 13 procent. Andere waterbedrijven volgen. De stijgingen zijn het gevolg van inflatie, hogere kosten en investeringen in infrastructuur. Ondertussen neemt de druk op watervoorraden toe door bevolkingsgroei en klimaatverandering. “Toch blijft drinkwater goedkoop en wordt het vaak zonder na te denken gebruikt”, zegt Nick Post van Hydraloop. “Dat moet veranderen.”
Waterrecycling biedt een oplossing”, stelt Post. “Zulke technologieën reinigen grijswater – zoals douche- en wasmachinewater – in veilig herbruikbaar water voor toepassingen als toiletspoeling en gebruik in de wasmachine. Dit bespaart gemiddeld 40 procent drinkwater. Ook de afvalwaterstroom wordt met 40 procent verminderd, waardoor riolen – zeker in tijden van extreme regenval – beter blijven functioneren.”
Hij vervolgt: “Hergebruik van water is cruciaal voor Nederland. Van de 900.000 woningen die nodig zijn tot 2035 kunnen er zo’n 300.000 niet gebouwd worden door een tekort aan drinkwater. Door lokaal water te recyclen wordt de drinkwatervoorziening ontlast en kan er efficiënter gebouwd worden.”
Sabine Stuiver, mede-oprichter van Hydraloop, dat innovatieve waterbesparende technologieën ontwikkelt, stelt dat samenwerking met opdrachtgevers, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars cruciaal is om hun oplossingen op grote schaal te kunnen toepassen. Ze ziet ook dat het bewustzijn groeit, maar wijst op de paradox: “Water is ontzettend waardevol, maar nog steeds te goedkoop. Mensen beseffen vaak niet hoeveel energie en middelen het kost om schoon water te leveren.” Volgens haar kan regelgeving, zoals verplichtingen voor waterbesparende systemen in nieuwbouw, een belangrijke bijdrage leveren aan de noodzakelijke transitie. “Drinkwater is te waardevol om slechts één keer te gebruiken.”