Domotica is onmisbaar in de zorg

Hub Redactie
Hub Redactie
30 september 2018
3 min

De inzet van domotica in zorgomgevingen groeide de afgelopen jaren gestaag, en groeit nog steeds. Nieuwe en betere technieken worden ontwikkeld, en er worden voortdurend nieuwe toepassingen gevonden. 

`Smart` systemen

Domotica  wordt omarmd in de zorg en men volgt de ontwikkelingen op de voet. Waarschijnlijk gaat het IoT een flinke boost aan domotica geven, want dat biedt weer meer mogelijkheden. Door sensoren te koppelen aan computersoftware worden systemen `smart`. Zorgverleners krijgen daardoor meldingen bijvoorbeeld sneller binnen. Die meldingen zijn bovendien nauwkeuriger en daardoor beter te interpreteren. In de nachtdienst kan dat betekenen dat verzorgers minder vaak voor niets bij een cliënt komen. 

Speciaal ontwikkeld

Een van de dingen die flink verbeterd zijn, is akoestische bewaking. Daarvan is inmiddels een 3.0 versie op de markt, en die is in staat om onbelangrijke geluiden weg te filteren. Dat kan algemeen geluid zijn, zoals verkeerslawaai of regen. Maar ook persoonsgebonden, zoals wanneer iemand geluiden maakt bij het slapen. 
Speciaal ontwikkelde domotica voor dementiezorg geeft veel handige toepassingen. Door GPS-systemen in te zetten, kunnen demente bewoners van een zorginstelling relatief veel vrijheid krijgen. Een GPS-zender kan in een polsbandje, maar ook in een sleutelhanger of een schoenzool worden verwerkt. Er zijn GPS-systemen om vast te stellen waar iemand zich bevindt, met andere systemen kan ook gecommuniceerd en gealarmeerd worden. 
Een toepassing waar op dit moment mee wordt geëxperimenteerd is tinybot Tessa. Deze sociale robot  helpt demente ouderen bij het onthouden van dagelijkse activiteiten. Ze zet mensen aan tot actie, herinnert ze aan geplande afspraken, en ze kan muziek laten horen.

Makkelijker en/of leuker

Domotica en technologische toepassingen kunnen het leven van cliënten in de langdurige zorg makkelijker maar ook leuker kunnen maken. Vilans, het kenniscentrum voor langdurige zorg, bracht ze in kaart en presenteert ze online in een inspiratiebox. Het laat zien wat er zoal bestaat en hoe de technologieën en applicaties kunnen worden ingezet. De geïnventariseerde bruikbare technologieën en apps in thema`s ingedeeld zoals: zelfstandig en veilig naar buiten, stimuleren van beweging, ondersteuning bij dagstructuur, contact met vrienden, familie, vrijwilliger of begeleider, prettig en zelfstandig wonen, zelfstandig koken en eten, ontspanning en vermaak, contact met de buurt, en zorg met elkaar. 

Beter slapen, en fietsen door de duinen
Twee mooie voorbeelden in de inspiratiebox zijn leefstijlmonitoring en fietslabyrint. Met leefstijlmonitoring kan het dagelijks leefpatroon van een bewoner vastgelegd worden. Een netwerk van bewegingssensoren in de leefomgeving registreren de activiteiten van de bewoner. Zorgprofessionals of mantelzorgers kunnen via een app meekijken. Het systeem verzamelt data en analyseert ze zodat kleine veranderingen snel worden ontdekt. Op basis van de verkregen gegevens kan ook zoiets simpels als een slaapstoornis worden vastgesteld. Iemand met een slecht nachtritme kan dan slaapmedicatie voorgeschreven krijgen, met een betere nachtrust als resultaat. 
Ook de applicatie fietslabyrint is het vermelden waard. Wie niet meer zelfstandig naar buiten kan om een fietstocht te maken, kan in de thuis- of zorgomgeving op een hometrainer stappen die is aangesloten op een interactief beeldscherm. De fietser bepaalt de route. In de stad, langs het Gardameer, door de duinen; het systeem bestaat uit honderden fietstochten. Zo wordt bewegen leuk!

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen